reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša vrača Kučanu: Resnica je ena in ta stavek vse pove

Deli na:
Janša vrača Kučanu: Resnica je ena in ta stavek vse pove

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Premier Janez Janša je v pogovoru za Televizijo Slovenija ob jubileju države ocenil, da so bili pred 30 leti "bistveno bolj usodni, neponovljivi časi" kot danes. Glede kakovosti političnega dialoga pa razlik ni, meni in navedbe o politični enotnosti označuje kot slab mit. Smo pa imeli enotnost naroda, kar je bil ključen dejavnik osamosvojitve.

"Vsakodnevni politični boj je lahko oster, a ko gre za nacionalne interese in ključna vprašanja, kot je bila takrat osamosvojitev ali pa v zadnjem času boj z epidemijo, bi bilo treba malo bolj stati skupaj," je sicer prepričan premier.

Med ključnimi uspehi Slovenije v zadnjih 30 letih je med drugim naštel, da je Slovenija prepoznana kot peta najbolj varna država na svetu, prav tako smo bili pred 30 leti sami, danes pa smo članica EU, Nata, schengna ... "Trenutno živimo v zgodovinsko gledano izjemno ugodnem okolju," je navedel.

Glede nacionalnega načrta za okrevanje je dejal, da bodo sredstva v okviru tega sklada velik spodbujevalec, a bomo morali še vedno glavnino ustvariti sami.

Ni pa pomembno le vprašanje obsega sredstev, gre "tudi za to, kaj in kako vlagamo". Ob tem upe polaga v Svet za digitalizacijo, ki "bo te stvari postavil na svoje mesto". "Slovenija bo v 10 letih, če bo načrt ukrepov Sveta za digitalizacijo upoštevan, digitalna in z veliko prednostjo pred nekaterimi drugimi državami," je prepričan.

Ko gre za prihajajoče predsedovanje Slovenije EU je kot merilo za uspeh navedel, "da premaknemo tisto, kar se da premakniti". Med drugim je tudi spomnil, da soglasja o širitvi EU na Zahodni Balkan ni in da je skepsa nekaterih držav velika. Ob tem je poudaril, da "če se ne širi EU, se širi nekdo drug", pri čemer je izpostavil vpliv Rusije in Kitajske. "EU se mora odločiti, ali bo sledila strateškemu cilju, ki so ga je postavila, ali pa bo to nedokončan projekt, kjer bo nek elitni klub držav in neko obrobje, za katerega bo potekal spopad med različnimi dejavniki. Jaz za to nisem," je zatrdil.

Janša je vnovič tudi pozval k cepljenju in ocenil, da bo jesen kolikor toliko normalna s fizično šolo, če bomo odstotek precepljenosti v Sloveniji in drugih državah ustrezno dvignili. Opozoril je, da so bile težave pri organizaciji in digitalizaciji cepljenja, ne verjame pa, da je bil problem v komunikaciji. "Problem je, da se je epidemijo izkoriščalo za rušenje vlade in je to ključno prispevalo, da nekateri ukrepi niso bili enotno sprejeti," je ocenil.



Slovenija in svet sta danes na epidemijo bolje pripravljena, kot sta bila, imamo pa še vedno težave v zdravstvenem sistemu, ki se jih ni dalo odpraviti čez noč, je spomnil. Bo pa denimo zakon o dolgotrajni oskrbi po njegovih besedah reševal problem stotisočev v Sloveniji.

Za spremembe davčne zakonodaje pa je zagotovil, da ne bodo preveliko breme naslednjih generaciji.

Glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, zaradi česar je odstopila ministrica Lilijana Kozlovič, je dejal, da je to tema, ki odmeva le pri nas.

Na vprašanje o nezakoniti ustavitvi financiranja STA pa je vprašal: "Imate kakšno sodbo sodišča, da vlada krši zakone?" Obenem pa je navedel, da je vlada "v skladu z zakonom, ki je bil sprejet proti naši volji, sredstva rezervirala. Da se izplačajo, bo treba podpisati pogodbo in poslati račune."

Ob tem je direktorju STA Bojanu Veselinoviču očital, da je politično nastavljen in da ne želi podpisati pogodbe z Ukomom ter da namerno dela iz tega politično afero, "in vi mu vsi pri tem pomagate".

Za STA Janša pravi, da je pred 30 leti nastala kot zasebno podjetje z vsem upoštevanjem konkurence "in je opravljala v tistem času veliko delo in vsa čast". Dodaja: "Danes je pa to agencija, za katero je gospod Milan Kučan rekel, da obstaja zato, da v svet sporoča našo resnico. Zdaj kar zadeva resnico, resnica ni ne naša ne vaša, resnica je ena in ta stavek vse pove."