kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Ustvarili bomo pogoje za normalno rast gospodarstva

Deli na:
Janša: Ustvarili bomo pogoje za normalno rast gospodarstva

Foto: Bobo

Člani stranke SDS na čelu s predsednikom Janezom Janšo so v petek in danes v Šentjanžu pri Dravogradu obravnavali tekoči gospodarski in politični položaj v Sloveniji ter njegovo projekcijo v prihodnjih štirih letih. V volilni kampanji bo SDS volivce skušala prepričati, da ima dobre rešitve za ključne težave Slovenije, je danes dejal Janša.

"Odgovori SDS gredo v smer, da je na gospodarski in socialni izziv edini odgovor več ustvariti in odpirati nova delovna mesta," je po današnji seji sveta SDS v izjavi za novinarje poudaril Janša in dodal, da bo potrebno zagotoviti tudi pravično delovanje države.

"Ko gre za politični odgovor na te izzive, pa menimo, da Slovenija v prihodnjem mandatu potrebuje trdno vlado, trdno koalicijo, nekakšno koalicijo razuma, koalicijo za Slovenijo, ki bo sposobna dajati v ospredje razvojna vprašanja, ki ne bo sprta med sabo, ki ne bo razpadla sredi mandata, ampak bo zdržala te pritiske in po štirih letih lahko pokazala tudi rezultate. In če bo potegnila črto pod njih, bo ključni rezultat večja blaginja ljudi," je poudaril Janša, ki se zaveda, da Slovenija v prihodnje potrebuje tudi strukturne prilagoditve vsem spremembam.

S programom za volitve se tokrat člani SDS niso ukvarjali, saj je stranka program že predstavila junija, končna verzija pa bo sprejeta na volilni konvenciji v začetku volilne kampanje. Glede morebitnega vstopa Zorana Jankovića v volilno kampanjo pa je Janša dejal, da če bodo v volilno kampanjo vstopali igralci, ki so že znani in ki so pokazali svoje pristope predvsem v smislu večjega zadolževanja, bodisi države, bodisi občin, potem to po besedah Janše "ne bo najava nečesa novega oz. politike, ki jo Slovenija potrebuje, ampak bo to nadaljevanje neke politike, ki je Slovenija ne zmore več".

Na vprašanje, katere stranke bi bile sprejemljive za SDS v koaliciji,je Janša odgovoril, da želijo dober rezultat na predčasnih volitvah tako NSi kot SLS, pa tudi vsem ostalim strankam, ki "bodo sposobne v tej volilni kampanji predstaviti rešitve za ključne gospodarske, socialne, pa tudi moralne probleme, s katerimi se srečuje Slovenija".

Glede novoustanovljene Stranke za trajnostni razvoj Slovenije, katere predsednik je postal Matjaž Hanžek, pa je Janša dejal, da je razvoj v Evropi in svetu v zadnjih desetih letih pokazal, da ni rešitve v tem, da se samo ena stranka - običajno zelo majhna - ukvarja z ekološkimi vprašanji in trajnostnim razvojem, ker se morajo s tem ukvarjati vse stranke.

Glede vpliva sodnega procesa v zvezi Patrio na volilno kampanjo pa je dejal, da se bo s tem v kampanji ukvarjal čim manj, boji pa se, da se bo Patria ukvarjala z njim tako kot že tri leta. "Jaz srčno upam, da to ni edini predvolilni program tranzicijske levice," je dodal.

Izrazil je tudi določeno mero nezaupanja telefonskim anketam, ki sicer trenutno stranki SDS kažejo zmago, hkrati pa navajajo visok odstotek neopredeljenih. Glede slednjega - po nekaterih anketah je neopredeljenih okoli 50 odstotkov volivcev - pa je dejal, da je to v tem položaju lahko dobro, kar pomeni, da neopredeljeni še čakajo na nekatere rešitve in da se zavedajo globine krize, v kateri je Slovenija in želijo konkretnih odgovorov.

Med gospodarskimi zadevami so se člani SDS dotaknili tudi naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Janša je poudaril, da gre za investicijo, ki jo slovenska energetika oz. slovenski porabniki elektrike potrebujejo. Tisto, na kar pa po njegovem morajo odgovoriti investitorji in odgovorni, pa je vprašanje cene oz. podražitve s 600 milijonov evrov na 1,3 milijarde evrov, je dejal.