pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicijska pogodba podpisana, Janševa kandidatura za mandatarja vložena

Deli na:
Koalicijska pogodba podpisana, Janševa kandidatura za mandatarja vložena

Foto: Bobo

Predsedniki SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi so danes v državnem zboru podpisali koalicijsko pogodbo, ki so jo poimenovali Pogodba za Slovenijo 2012-2015. Sledila je vložitev kandidature predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja.

Pogajalci omenjenih strank so pogodbo uskladili minuli vikend, v torek pa je sledila še zelena luč organov strank. Predsedniki strank poudarjajo, da so skupni imenovalec koalicijske pogodbe vprašanja gospodarstva, financ in pravne države. Vsi so tudi zatrdili, da kadrovska vprašanja, razen kandidata za mandatarja, še niso dokončno dogovorjena.

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je po svetu svoje stranke v torek poudaril še, da je že v uvodnem delu pogodbe opredeljeno, da koalicija ne bo odpirala vprašanj polpretekle zgodovine in ideoloških vprašanj, ampak bodo delali za prihodnost.
 
Janševa kandidatura vložena
 
Pet parlamentarnih strank - SDS, SLS, NSi, DeSUS in Liste Virant - je storilo še korak naprej pri oblikovanju vlade in v državni zbor takoj po podpisu koalicijske pogodbe vložilo predlog, da državni zbor predsednika SDS Janeza Janšo izvoli za mandatarja. Stranke imajo skupaj 50 glasov, za izvolitev mandatarja pa je potrebnih 46.
 
Formalni predlog za mandatarja je podala skupina 50 poslancev, torej poslanci vseh strank, ki so danes podpisale koalicijsko pogodbo. Pod predlogom je prvopodpisani poslanec Jože Tanko iz SDS. V predlogu je vključeno tudi že Janševo soglasje h kandidaturi.
 
Pričakovati je, da bosta Janšo podprla tudi manjšinska poslanca in bomo v soboto, ko bo izredna seja državnega zbora, dobili mandatarja.
 
Če bo Janša s kandidaturo uspel, vlade ne bo vodil prvič. Triinpetdesetletni diplomirani obramboslovec je bil predsednik vlade že med letoma 2004 in 2008. S politiko se ukvarja že več kot dvajset let, leta 1989 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske demokratične zveze, leto kasneje pa je bil izvoljen za poslanca.
 
Maja istega leta je Janša postal minister za obrambo, na tem položaju pa je ostal do razrešitve marca 1994. SDS se je Janša pridružil spomladi 1992, predsednik te stranke pa je že od maja 1993. Janša je bil do junija 2000 poslanec, v času Bajukove vlade pa je ponovno vodil obrambno ministrstvo.
 
Novembra 2004 ga je državni zbor s 57 glasovi poslancev potrdil za mandatarja, slab mesec kasneje je prisegla tudi njegova vlada. Čeprav se je vlada ohranila cel mandat, se je na preizkušnji znašla novembra 2007, ko je državni zbor glasoval o zaupnici vladi in jo tudi izglasoval. Na državnozborski volitvah jeseni 2008 je SDS zasedla drugo mesto, prav tako je bilo na zadnjih volitvah, vendar predsednik prvouvrščene Pozitivne Slovenije Zoran Janković z mandatarsko kandidaturo ni uspel.