Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Ukradejo volitve, ukradejo zmago na volitvah, poberejo ti vse, kar ustvariš

Deli na:
Janša: Ukradejo volitve, ukradejo zmago na volitvah, poberejo ti vse, kar ustvariš

Janez Janša - Foto: SDS/Twitter

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve VSO je na Pristavi nad Stično včeraj obeležilo 28. obletnico enega najpomembnejših dogodkov za slovensko osamosvojitev, saj so 7. septembra 1990 na njem sprejeli in potrdili dokument za vojaško zavarovanje državnega osamosvajanja. Slavnostni govornik je bil takratni obrambni minister Janez Janša.

Janša je opozoril, da se je treba teh dejanj in časov spominjati iz več razlogov. Nadaljeval je, da je treba ohranjati spomin in seznanjati po osamosvojitvi rojene generacije o takratnih dogodkih, ter ocenil, da slovenska šola v vseh letih po osamosvojitvi države "ni poskrbela za to, da bi se ta spomin ohranil, slovenski množični mediji pa niso storili nič, da bi bilo temu tako".

"Smo edina država na svetu, ki, recimo, po 28 letih nima niti enega spodobnega filma o tistih časih. O časih, ki so pravzaprav povzročili nastanek tiste države," je ocenil. Spomnil je na dogodke na Pristavi nad Stično pred 28 leti in poudaril njihov pomen. Dotaknil pa se je tudi sodobne slovenske politike.

Kot je dejal, "po sagi po zadnjih volitvah in po sestavljanju vlade" srečujemo "ogrožanje slovenskega gospodarstva". "Ukradejo volitve, ukradejo zmago na volitvah, poberejo ti vse, kar ustvariš. Na koncu pa še pišejo programe, s katerimi želijo ponavljati nek čas ali stanje, za katerega verjamemo, da smo se mu z osamosvojitvijo izognili. Propagirajo neko propadlo državo, njene simbole, vrednote v narekovajih in tako naprej," je navedel.

Povzel je, da so sicer nekateri ob tem malodušni, vendar pa "so časi, ko se bo nebo nad Slovenijo bolj razjasnilo, bližje, kot si marsikdo misli".



"Včasih morajo stvari priti do nekega absurda," je dejal. Ta absurd pa po Janševih besedah dobro ilustrira to, kar mu je nekdo dejal v pogovoru pred slovesnostjo, in sicer da "če bi Manevrska struktura narodne zaščite funkcionirala tako, kot danes funkcionirajo slovenske obrambne in varnostne službe, mogoče dve leti sploh ne bi opazili, da JLA obstaja". "Mislim, da veste, o čem govorim," je namignil, domnevno na postroj Štajerske varde.

Namreč, "tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, so se v zadnjem času, zadnjem desetletju, zelo potrudili, da slovenski obrambni in varnostni sistem razgradijo, kolikor je mogoče. Na nekaterih točkah do same farse in na nekaterih točkah praktično do zlorabe. Tako da nas tukaj v prihodnosti čaka veliko dela", je v govoru še dejal Janša.

Po podatkih Združenja VSO je 7. septembra 1990 na Pristavi potekal sestanek, ki so se ga udeležili glavni tvorci Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Vinko Beznik in Jože Kolenc.

Na sestanku so analizirali položaj in dotedanje ukrepe pri organizaciji MSNZ in dorekli načrt delovanja Narodne zaščite, še posebej sodelovanje milice, ki je bila neločljivi del MSNZ. Krkovič je pripravil in predstavil predlog vojnega načrta in tudi dokončno organizacijsko shemo MSNZ ter druge ukrepe na podlagi navedenih dokumentov. Po sestanku je pripravil tudi nujne delovne dokumente in karte. V teh dokumentih so jugoslovansko JLA prvič jasno opredelili kot morebitnega agresorja oz. kot ključno nevarnost za slovensko osamosvojitev.