denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Janša udaril po protestnikih: Grožnje s smrtjo niso del temeljnih človekovih svoboščin

Deli na:
Janša udaril po protestnikih: Grožnje s smrtjo niso del temeljnih človekovih svoboščin

Foto: Bobo

Slovenija bo po pričakovanjih letos utrpela precejšen padec gospodarstva, a bi lahko ob pravih ukrepih izgubljeno nadoknadila že prihodnje leto, je včeraj v pogovoru za televizijo Nova24TV dejal premier Janez Janša.

"Če bo, kot je napovedano - in če bo ta vlada, bo tako - bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela," je dejal Janša o spomladanski napovedi Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast.

Slovensko gospodarstvo je izvozno usmerjeno in je vpeto na skupne evropske trge, zato bo letos utrpelo škodo. Hkrati pa po njegovih besedah Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela prave ukrepe za omilitev poledic epidemije za prebivalstvo, da blaginja ne bo tako prizadeta, in za gospodarstvo, da bo njegovo okrevanje hitrejše. "Zaradi tega lahko pričakujemo, da bomo to, kar bomo letos izgubili, prihodnje leto nadoknadili, če bomo tudi v drugem polčasu sprejemali prave ukrepe," je dejal.

Povedal je, da so danes z delovno skupino, v kateri so nekateri ministri in člani svetovalne skupine ekonomista Mateja Lahovnika, pilili tretji protikoronski paket, "v katerem skušamo tudi za prihodnje mesece sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili kar najhitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva, in to na način, da bomo prebivalci Slovenije, slovenski državljani, čim lažje šli čez to obdobje".Trudijo se, da ne bi bilo kot ob zadnji gospodarski in finančni krizi, "ko so bili v glavnem sprejeti napačni ukrepi" in je recesija trajal štiri ali pet let.

Tretji protikoronski paket naj bi med drugim vseboval ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in bonov za spodbujanje potrošnje v slovenskem turizmu. Glede slednjega je Janša dejal, da v osnutku zakona, ki ga je danes obravnavala omenjena delovna skupina - in to je edini osnutek -, piše, da bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Prav zaradi protikriznih ukrepov je vlada deležna številnih kritik, vrstijo se protivladni protesti, glede katerih je Janša dejal, da nima nič proti njim in da bo branil pravico do protestov, pri katerih se ne krši zakon. "Protesti proti vladi so v državi dovoljeni. Mirni protesti so del temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to niso. Če se tukaj ne reagira, potem je tisti, ki bi moral, pa ne reagira, sokriv," je poudaril premier. Ta vlada se bo po njegovih besedah trudila, "da to ne bo nikomur dovoljeno proti nikomur".

Loading...