zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenija je maksimalno izkoristila manevrski prostor

Deli na:
Janša: Slovenija je maksimalno izkoristila manevrski prostor

Foto: Bobo

Državni zbor je včeraj sprejel odločitev v zvezi s predmetom spora pred arbitražnim sodiščem, s sprejetimi sklepi pa je Slovenija "maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazum, in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najbolj vitalni točki tega spora", je po včerajšnji izredni seji DZ dejal slovenski premier Janez Janša.

Kot je Janša povedal po seji, na kateri so poslanci za zaprtimi vrati odločali o predmetu spora pred arbitražnim sodiščem, ki mora določiti mejo med Slovenijo in Hrvaško, je parlament odločitev podprl "z velikansko večino, z nekaj rahlimi pomisleki".

"Ta sklep odpravlja nekatere nejasnosti, ki so se pojavljale prej v samem gradivu, drugič pa zdaj dokončno interpretira razumevanje slovenskega suverena oz. slovenskega parlamenta v ključnih točkah določb arbitražnega sporazuma," je pojasnil premier.

"Hrvaška je takrat, ko je ratificirala arbitražni sporazum, jasno izrazila svojo voljo oziroma razumevanje ključnih točk tega sporazuma, Slovenija pa je to ob ratifikaciji naredila samo na pol. Naredila je samo pol koraka, drugi del koraka je slovenski parlament naredil danes in s tem mislim, da je zapolnjen ves manevrski prostor, ki ga sporazum še daje," je še pojasnil Janša.

Premier je znova pojasnil, da vlada memoranduma ni zavrnila, ampak ga je obravnavala zgolj enkrat, k njemu pa je predlagala minimalne popravke. Popravki, ki so bili včeraj izglasovani na DZ, so bili po besedah Janše praktično realizirani.

"Vneseni so bili na drugačen način, kot smo mi predlagali, zato je vlada tudi umaknila svoje sklepe in podprla sklepe, ki jih je sprejel dopoldne odbor DZ za zunanjo politiko, in to na moj predlog," je pojasnil premier.



"Tisto, kar je vlada zavrnila in se je v javnosti napačno interpretiralo, da je zavrnila memorandum, je bilo poročilo o delu skupin, ki so pripravljale to gradivo, in to zaradi napak, saj so bile očitne razlike med tekstom in zemljevidi," je pojasnil premier.

"Memorandum smo obravnavali samo enkrat. Nismo ga zavrnili. Gradivo je dobro pripravljeno, strokovno utemeljeno," je še poudaril premier. "Pomisleki oz. nejasnosti so bile glede par odstotkov celotnega besedila in te nejasnosti so danes s temi sklepi DZ v celoti odpravljene," je še dodal.

"Memorandum gre pred arbitražno sodišče takšen, kot je bil danes vključno s sklepi DZ dokončno verificiran. Vlada ne v sklepe ne v besedilo ne bo posegala. Tako, kot je bilo danes odločeno, bo poslano arbitražnemu tribunalu," je še zagotovil Janša.

Slovenija mora memorandum, ki obsega okoli 450 strani in okoli 800 prilog, arbitražnemu sodišču v Haag poslati do prihodnjega ponedeljka, 11. februarja. Kot je še pojasnil premier, gradivo potrebuje še nekaj minimalnih dopolnitev, pripravljeno za pošiljanje sodišču pa bo v nekaj dneh. "To bo vsekakor storjeno do roka," je še zagotovil.

"Danes je tudi Hrvaška sporočila, da še ni dokončno sprejela svojega memoranduma. Zna se torej zgoditi, da bo Slovenija prva poslala to gradivo arbitražnemu tribunalu," je še dodal.