1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se je sestal s kitajskim premierom Wen Jiabaom

Deli na:

Premier Janez Janša se je danes v poljski prestolnici sestal s kitajskim kolegom Wen Jiabaom, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. V nadaljevanju svojega obiska v Varšavi se bo Janša na tamkajšnjem Kraljevem gradu udeležil skupnega srečanje srednje- in vzhodnoevropskih predsednikov vlad z Wenom.

Premiera Kitajske in Slovenije sta se na delovnem sestanku strinjala, da je Kitajska najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Slovenija ima obenem velik interes za poglobitev gospodarskih odnosov.

Kot so po pogovorih poudarili v kabinetu premiera, je bilo srečanje z Wenom pomembno tudi v luči vse pomembnejše vloge Kitajske v svetu ter dejstva, da dialog s Kitajsko odpira vrata na mnogih področjih sodelovanja, še posebej v času iskanja izhoda iz globalnih finančnih težav.

Kitajsko-slovenska trgovinska menjava iz leta v leto narašča, a je glede na potencial Kitajske še vedno relativno skromna in obstaja veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja. Blagovna menjava je tako lani znašala slabih 600 milijonov evrov, kar pomeni 11-odstotno povečanje glede na leto 2010, vendar pa Slovenija pri tem beleži velik primanjkljaj.

Slovenska podjetja so na kitajskem trgu večinoma - z redkimi izjemami - malo poznana. Tudi omembe vrednih kitajskih naložb v Sloveniji zaenkrat ni, bi pa naj bili Kitajci zainteresirani za sodelovanje predvsem na področju infrastrukture in prometa ter energetike.


Poleg krajšega dvostranskega srečanja z Wenom je slovenski premier danes že obiskal tudi prostore urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (Odihr) ter se z direktorjem urada Janezom Lenarčičem pogovarjal o konkretnih aktivnostih in načrtih Odihr.

Janša se sicer na povabilo poljskega premiera Donalda Tuska v Varšavi udeležuje srečanja srednje- in vzhodnoevropskih predsednikov vlad s kitajskim premierom. Ta poteka v okviru Srednjeevropsko-kitajskega gospodarskega foruma, na katerem kakih tisoč udeležencev danes razpravlja o možnostih poglobitve gospodarskega sodelovanja med azijsko velesilo in regijo.

Svoj program Janša tako nadaljuje na varšavskem Kraljevem gradu, kjer bodo malo po poldnevu potekali najprej delovni pogovori in nato kosilo premierov. Visoki gosti na grad že prihajajo. Srečanja se udeležujejo premieri desetih srednje- in vzhodnoevropskih držav, t.i. novih članic EU, ter šestih držav Zahodnega Balkana.

Kasneje se bo Janša ločeno sestal še s Tuskom in s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ter dal izjavo za slovenske medije.

Wen s tem zaključuje evropsko turnejo, v okviru katere se je mudil še na Islandiji, Švedskem in v Nemčiji ter nato v sredo prispel na uradni obisk na Poljsko. Tako kot celotna turneja je tudi današnje dogajanje predvsem gospodarsko obarvano.