zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bivši premier Janša je vplivnejši od zdajšnje premierke Bratuškove

Deli na:
Bivši premier Janša je vplivnejši od zdajšnje premierke Bratuškove

Foto: Bobo

Na lestvici najvplivnejših Slovencev je Janez Janša pred svojo naslednico Alenko Bratušek.

Čeprav je Janez Janša po konstruktivni nezaupnici izgubil oblast, je še vedno četrti najvplivnejši človek v državi. Še naprej bo vodil stranko SDS, ki je druga najmočnejša stranka v parlamentu in največja po številu članov. Poleg tega ima tudi zelo močne zveze med političnimi zavezniki v EU in ZDA. Njegova beseda tam več velja kot beseda premierke ali kateregakoli njenega ministra.

Kot prvak največje opozicijske stranke ima odločilno vlogo pri ustavnih spremembah, pri čemer zahteva vpis zlatega fiskalnega pravila pred omejevanjem referendumov. Njegova naslednica lahko računa na konstruktivnost njegove stranke pri nadaljevanju reform, ki jih je začela že njegova vlada.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je zaradi svojega položaja peta najvplivnejša oseba v državi, še pred nekaj meseci pa se ne bi niti uvrstila med stoterico. V opoziciji je bila najbolj glasna kritičarka vladnih ukrepov, ki jih mora zdaj nadaljevati, pred izvolitvijo za poslanko pa je bila vodja direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

Svojo politično kariero dolguje Zoranu Jankoviću, ki jo je uvrstil na kandidatno listo, v zadnjih mesecih pa stricem, ki so ga zamrznili in v politični vrh izstrelili njo. Njena politična kariera je odvisna predvsem od njih, zlasti pa FDV, ki preiskuje, ali je njena magistrska naloga plagiat. Postopek bo trajal nekaj mesecev, toda če bo komisija sledila ugotovitvam v nekaterih medijih, bo Bratuškova odstopila z mesta predsednice vlade.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.