sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se je pritožil neposredno na ustavno sodišče

Deli na:
Janša se je pritožil neposredno na ustavno sodišče

Foto: Bobo

Janez Janša je sredi tedna po svojem odvetniku Franciju Matozu zaradi odvzema mandata in očitne kršitve volilne pravice neposredno na Ustavno sodišče RS vložil pritožbo. Zahteva absolutno prednostno obravnavo in zadržanje sklepa državnega zbora. „Pritožniku namreč nastaja nenadomestljiva škoda z očitnim nezakonitim posegom v temeljne človekove pravice,“ je zapisano v pritožbi.

Poslanci državnega zbora so 15. oktobra s šestimi glasovi za in 58 glasovi proti (poslanci SDS so glasovanje obstruirali) najprej zavrnili sklep, da Janezu Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Ker ta sklep ni bil sprejet, je DZ ugotovil, da Janši mandat preneha na podlagi zakona o poslancih.

„V konkretnem primeru strogo formalno sicer res ne gre za spor o potrditvi mandata (mandat je pritožniku bil potrjen), temveč za odvzem mandata (natančneje ugotovitev o prenehanju mandata), kar pa je po svoji vsebini glede na razloge odvzema, ki so nastali že pred potrditvijo mandata oziroma že pred potrditvijo kandidature, v konkretnem primeru, vsebinsko povsem izenačeno. Odvzem mandata posega v samo bistvo volilne pravice, zato mora biti pritožniku zagotovljeno učinkovito pravno sredstvo, ki pa ga pritožniku lahko zagotovi le ustavno sodišče,“ je navedeno v pritožbi ustavnim sodnikom. Opisano je še, kako je bilo z lanskim poročilom KPK, ko je padla druga Janševa vlada. Postopki se še danes vlečejo, zato se predsednik SDS obrača neposredno na ustavno sodišče.

Po mnenju Janše in Matoza je ravnanje državnega zbora, ki je Janši potrdil mandat in nato takoj začel postopek za njegov odvzem, „izigravanje zakona in ustave z namenom odvzema učinkovitega pravnega sredstva pred ustavnim sodiščem kot volilnim sodnikom“. To potrjujejo tudi izjave predsednika DZ Milana Brgleza, češ da državni zbor ob prvem odločanju (o potrditvi mandata, ko se je državni zbor konstituiral) še ni bil ustrezno seznanjen s pravnomočno sodbo, ki bremeni pritožnika, čeprav je Janša že prestajal zaporno kazen.

Janši je bila z nedavnim sklepom državnega zbora kršena volilna pravica. Poslanci so namreč sprejeli sklep: „Ugotovi se, da je poslanec Janez (Ivan) Janša s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, zato mu v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka in drugim odstavkom 9. člena Zakona o poslancih preneha mandat poslanca z današnjim dnem.“ Po njegovem mnenju gre tudi za napačno uporabo 9. člena Zakona o poslancih kršena volilna pravica (43. člen ustave).

Volilna pravica je temeljna politična človekova pravica, ki se deli na aktivno (pravico voliti) in pasivno (pravico biti izvoljen) volilno pravico. „V konkretnem primeru je pritožnik kandidiral za poslanca, pridobil mandat poslanca in začel mandat izvrševati, s sklepom pa mu je Državni zbor odvzel mandat in s tem “upravičenje”, ki izhaja iz pasivne volilne pravice, torej izvrševati mandat, in to iz razlogov, ki so obstajali že pred pritožnikovo kandidaturo za poslanca,“ je še zapisano v pritožbi in dodano, da gre za povsem politično dejanje in  svojevrstno politično izločanje tekmecev po končani volilni tekmi: „S takim ravnanjem državni zbor ni nedopustno posegel samo v pasivno volilno pravico pritožnika, temveč tudi v aktivno volilno pravico volivcev, ki so na volitvah oddali glas za Janšo.“