zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Franci Matoz opozarja na nerazumljivo zavlačevanje postopka na vrhovnem sodišču

Deli na:
Franci Matoz opozarja na nerazumljivo zavlačevanje postopka na vrhovnem sodišču

Foto: Bobo

V petek je Janšev zagovornik Franci Matoz na predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo naslovil nadzorstveno pritožbo, saj vrhovno sodišče tega primera ne rešuje absolutno prednostno, kot bi ga zaradi zapora moralo. »Z nerazumljivim zavlačevanjem postopka vrhovno sodišče obsojenemu več kot očitno krati pravico do sojenja breznepotrebnega odlašanja po 23. člena ustave,« pravi Matoz. Od Masleše pričakuje, da bo o nadzorstveni pritožbi odločil nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi preprečil nadaljnje kratenje pravic Janeze Janše.

Matoz se v nadzorstveni pritožbi sklicuje na sklep ustavnega sodišča, kjer je med drugim zapisano, da je zahteva za varstvo zakonitosti zoper pravnomočno obsodilno kazensko sodbo učinkovito pravno sredstvo, da v primeru kršitve človekovih pravic vrhovno sodišče odloži oziroma prekine izvršitev pravnomočne obsodilne sodbe. 

Da gre za absolutno prednostno zadevo, izhaja tudi iz sporočila za javnost predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše z dne 24. junija. Matoz meni, da bi moralo vrhovno sodišle v času od 18. junija do danes o zahtevi za varstvo zakonitosti že odločiti: “Gre za absolutno prednostno zadevo, obsojeni je že nastopil zaporno kazen in mu nastaja nepopravljiva škoda (ni potrebno posebej poudarjati, da je obsojeni Janez Janša kot vodja opozicije in predsednik največje opozicijske stranke zaradi nezakonite sodbe v času volilne kampanje dobesedno “izločen” iz volilnega boja in da se v posledici utemeljeno pojavlja dvom v poštenost in legitimnost teh predčasnih volitev!), vsebina zahteve za varstvo zakonitosti pa take narave, da je utemeljeno pričakovati, da bo vrhovno sodišče odločalo in odredilo, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.” 

Matoz se pri tem sklicuje na sklep ustavnega sodišča in ločena mnenja treh ustavnih sodnikov ter na samo zahtevo za varstvo zakonitosti, da je bil kršen kazenski zakon, ker očitano kaznivo dejanje v izreku pravnomočne sodbe ni konkretizirano. Očitek sprejema obljube nagrade v izreku sodbe sploh ni konkretno opisan, torej dejanja, za katerega je obsojen Janša, sploh ni v sodbi, izpostavlja Matoz. Zaradi tako očitnih kršitev bi lahko vrhovno sodišče o zadevi že odločilo, saj je za odločitev potreben le natančen pregled izreka pravnomočne sodbe, za kar pa po Matozovem mnenju sodnik vrhovnega sodišča ne potrebuje več kot en delovni dan. Odvetnik se pri tem sklicuje tudi na pisanja vodje kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marka Šorlija in dodaja, da obrambi na vrhovnem sodišču še vedno niso pojasnili, kako je najprej prišlo do dodelitve spisa sodnici Maji Tratnik.

Ker z nerazumnim zavlačevanjem postopka vrhovno sodišče obsojenemu Janezu Janši več kot očitno krši pravico do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, Matoz od predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše pričakuje, da bo o nadzorstveni pritožbi nemudoma odločeno, ter tako preprečeno nadaljnje kršenje človekovih pravic obsojenega Janeza Janše.