reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šefi koalicije pri Janši

Deli na:
Šefi koalicije pri Janši

Foto: Bobo

Predsedniki koalicijskih strank so na današnjem kolegiju pri predsedniku vlade Janezu Janši pred torkovim srečanjem koalicije s socialnimi partnerji razpravljali tudi o pokojninski in reformi trga dela. Od tega srečanja je precej odvisno, ali bo vlada obravnavala reformi že v sredo, je po kolegiju pojasnil predsednik DL Gregor Virant.

Koalicijski partnerji so danes govorili tudi o morebitnem dvigu DDV na nekatere postavke. Precej prahu je namreč dvignila namera dviga DDV na časopise in revije, o čemer si tudi koalicija ni povsem enotna.

Kot je pojasnil Virant, ministrstvo za finance že pripravlja alternativne rešitve. V vsakem primeru je po njegovih besedah treba proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke, zato so potrebni ukrepi na prihodkovni in odhodkovni strani.

Pri tem Virant meni, da parcialni dvig DDV ni edina možnost na prihodkovni strani, zato ta ideja še ni "zakoličena". Virant je pojasnil, da je ideja dviga DDV nastajala že v prejšnjih mandatih na ministrstvu za finance, vendar nikoli ni prišla na mizo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je pred kolegijem dejala, da je dvig DDV občutljiva tema in bodo o tem v koaliciji še razpravljali. Poudarja pa, da je prihodke v državno blagajno na nek način treba dobiti.


Glede referendumov pa je tako po mnenju Viranta kot predsednika SLS Radovana Žerjava podobna situacija kot je bila v času vlade Boruta Pahorja. Toda zdaj je javnofinančni položaj v Sloveniji še bolj zaostren in bi imela referenduma glede državnega holdinga in sanacije bank še hujše posledice, kot so jih imeli referendumi pod Pahorjevo vlado, je posvaril Virant.

Žerjav pa je pred kolegijem ocenil, da če bomo nad reformami tako kot takrat zamahnili z rokami, "bomo odmahali in iz te države ne bo nič". Ponovil je, da si referendumov v takem položaju, kot je sedaj država, ne moremo privoščiti.

Po Žerjavovih besedah je treba resno zagrabiti za predlagane projekte in reforme, pogledati, kaj je treba še popraviti in ukrepe sprejeti. Minister za gospodarstvo se ob morebitnih prevelikih popravkih predlogov reform strinja z vprašanjem smisla reform v tem primeru. Po njegovih besedah je treba razumeti, da mora imeti reforma vsebino in spremembe. Je pa poudaril, da v tem trenutku država potrebuje stabilno vodenje in s tem sprejemanj ukrepov.

Pred škodljivimi posledicami referendumov je pred kolegijem posvarila tudi Novakova. Meni namreč, da sta zakon o državnem holdingu in sanaciji bank dobra, upoštevanih pa je bilo tudi veliko predlogov opozicije. Sedaj je čas, da začneta delovati, je dejala.

Virant pa je glede reform pojasnil, da se v DL zavzemajo za to, da bi reforma delovnopravne zakonodaje vnašala več fleksibilnosti na trg dela.