vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

blaz svab Njena.si

Kakšen avto ima Modrijan Blaž Švab?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša razkuril Kitajce, to pravi Počivalšek

Deli na:
Janša razkuril Kitajce, to pravi Počivalšek

Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana se je odzval gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev zunaj EU, je zapisal na Facebooku in dodal, da morajo "osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, upoštevati gospodarsko realnost".

"Slovenija je močna, samo kolikor je gospodarsko uspešna. Kljub pandemiji smo okrepili gospodarstvo, še posebej izvoz, kar kaže na naš pravilen pristop. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven EU. Kot sva ugotovila s predsednikom Xi Jinpingom na srečanju Pobude 17+1, se to sodelovanje še krepi," je Počivalšek navedel v kratkem zapisu na omenjenem družbenem omrežju.

Naša zunanja politika mora imeti po njegovem prepričanju zato pred očmi v prvi vrsti slovenske gospodarske interese. "Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost," je sklenil.

Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Zatrdil je sicer, da "to ne bo na ravni veleposlaništev". "To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU," je dejal. Pri tem je Kitajsko ostro kritiziral zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v omenjeni baltski državi.


Dejal je tudi, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali če se bodo "svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske".

Opozoril je tudi na odgovornost za izbruh pandemije covida-19, o čemer da "se bo treba še pogovoriti" in da "bi kitajske oblasti morale odgovarjati", ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji novega koronavirusa.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so Janševe izjave glede Tajvana označili za "nevarne" in izrazili ostro nasprotovanje. Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju izrazilo "hvaležnost" slovenskemu premierju za "odločno podporo".

Ostri odzivi medtem prihajajo iz nekaterih opozicijskih strank in dela javnosti. Poslanska skupina Socialnih demokratov je medtem po informacijah portala N1 zaradi teh izjav opozicijskim partnerjem poslala pobudo za sklic izredne, za javnost zaprte seje odbora DZ za zunanjo politiko.