Revija Reporter
Slovenija

Novogoriški župan svari pred gospodarskim zlomom Goriške regije

Reporter

8. maj. 2020 12:38 Osveženo: 13:46 / 08. 5. 2020

Deli na:

Klemen Miklavič, župan Nove Gorice

Bobo

Župan Nove Gorice Klemen Miklavčič je opozoril, da Goriški regiji grozi huda gospodarska in posledično socialna kriza, saj je regija močno odvisna od turističnega in igralniškega sektorja. Hkrati je epidemija korona virusa občutno prizadela sosednjo Italijo, kar pomeni, da trpijo vsa goriška podjetja, ki se povezujejo z italijanskim trgom.

"Zaradi odvisnosti od italijanskega trga, dobaviteljev in potrošnikov, ki jim je močno upadla kupna moč, se bodo naša podjetja znašla v najhujši stiski v zadnjih treh desetletjih. Predvidevamo, da bo veliko podjetij propadlo, kar bo botrovalo visoki brezposelnosti. Obetata se visoka brezposelnost in socialna stiska," je za medije dejal Miklavič. Ocenjuje se, da bo največja škoda v sektorjih igralništva, gostinstva, trgovine in turizma.

Novogoriški župan je ocenil, da lahko zaradi prevelike odvisnosti Goriške od igralništva, regiji grozi gospodarski zlom! Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica je namreč trenutno prijavljenih kar 3400 brezposelnih, kar je 17,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Na Goriškem je sicer največji zaposlovalec skupina Salonit Anhovo, ki je leto 2019 zaključila z odličnimi poslovnimi rezultati. Tudi s krizo korona virusa se dobro spopadajo. Julijan Fortunat, predsednik uprave Salonita Anhovo poudarja, da se »gradbišča v Italiji se ponovno odpirajo, na slovenskem trgu smo aprila zabeležili zgolj 10 % nižjo realizacijo od pričakovane. Verjamemo, da se bo povpraševanje po našem cementu na domačem trgu še povečalo, saj je gradbeništvo zaradi multiplikativnih učinkov izjemnega pomena za ponovni zagon gospodarstva«.

Salonit Anhovo je sicer med tistimi redkimi podjetji, ki bodo v letošnjem letu izplačale res visok letni dodatek in sicer bo Salonit Anhovo svoje zaposlene nagradil z regresom za letni dopust v višini 1.700 EUR neto.