policija, kraj zločina Svet24.si

Dekleti sta šli v šolo, ko se je zgodilo ...

ženska Svet24.si

"Svojega osebnega zdravnika po štirih letih sploh...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

bostjan bandelj bobo Reporter.si

Skrivnost 4. najbogatejšega Slovenca: kako je ...

tavares Ekipa24.si

Hude žaljivke na račun Tavaresa: Opica, vidi ti ...

Carolina Monaška Odkrito.si

Zakaj možu ne dovoli ločitve?

sterling 1 Ekipa24.si

Družinska drama: Zvezdnik Anglije zapustil Katar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša razkriva svoje premoženje in pravi: V 35 letih sem zaslužil krepko preko milijon evrov

Deli na:
Janša razkriva svoje premoženje in pravi: V 35 letih sem zaslužil krepko preko milijon evrov

Foto: Bobo

Po 35 letih delovne dobe sem ob prihodkih krepko preko milijon evrov za nakup nepremičnin odštel dobro tretjino zaslužka, pravi Janez Janša o svojem premoženju. In dodaja: »Da vidimo sedaj razmerje pri članih Foruma 21 in Foruma 576.«

Imam 35 let delovne dobe, bil sem poslanec, minister in premier, delal sem v gospodarstvu, pisal sem knjige – tako sem si pridobil premoženje, se je prvak SDS Janez Janša na spletnem portalu Demokracija.si odzval na zahtevo tožilstva, ki mu želi vzeti več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo v Ložnici pri Velenju in še drugo premoženje. Tožilstvo Janši očita, da si je pridobil 395.388 evrov nezakonitega premoženja.

V daljši objavi na Demokracija.si je Janša opisal svojo delovno zgodovino od konca študija do danes. Ocenjuje, da je s plačami v 35 letih zaslužil okoli 900.000 evrov ali okoli 2100 evrov mesečno. Večino tega časa sem bil kreditno sposoben in sem najel in odplačal šest kreditov različnih velikosti, pravi Janša.

Izdal in napisal je šest knjig, ki so bile v slovenskih izdajah prodane v 95.000 izvodih, Premiki so bili prevedeni tudi v tuje jezike, nadaljuje Janša in dodaja, da je tudi soavtor osmih drugih knjig, urednik številnih zbornikov,  domačem in tujem tisku pa je objavil okoli 1500 esejev, strokovnih člankov in drugih prispevkov. »V 35 letih sem z avtorskimi honorarji zaslužil nekje med 200.000 in 250.000 evri,« piše Janša. Skupaj naj bi »po realnem obračunu in 35 letih delovne dobe« zaslužil najmanj 1.100.000 evrov, ocenjuje.


Z ženo Urško z njegovo poslansko in njeno zdravniško plačo trenutno zaslužita okoli 4000 evrov, ta dohodek pa je obremenjen z dvema kreditoma za nakup nepremičnine.  V prihodnjih desetih letih bova morala odplačati še okoli 220.000 evrov posojila, pravi Janša.
 
Med nepremičnina je lastnik hiše v Šentilju pri Velenju, stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, vikenda v Bovcu, po starših je podedoval manjše kmetijsko zemljišče. V lasti ima tudi avto znamke volvo. Janša navede nepremičnine, ki jih je odplača, in ceno zanje, o preiskavi in očitkih o nezakonito pridobljenem premoženju pa pravi:

»Kljub rednim prijavam premoženja Državnem zboru Republike Slovenije in kasneje Komisiji za preprečevanje korupcije je finančna preiskava izhajala iz zlagane domneve, da leta 2000 nisem imel nobenega premoženja in nobenih prihrankov.

Moje skupno, doslej odplačano premoženje v nepremičninah je po nakupni ceni torej vredno manj, kot naj bi finančna preiskava ugotovila t.i. nezakonito pridobljenega premoženja.«