Revija Reporter
Svet

Svetovna elita prihaja v Davos: Švicarji nestrpno pričakujejo Trumpa

STA

23. jan. 2018 5:55

Deli na:

Pričakal jo je v pižami.

Reuters

V švicarskem mondenem visokogorskem središču Davos se bo danes začelo zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

O prihodnosti svetovne ureditve bo razpravljalo več kot 3000 svetovnih politikov, gospodarstvenikov in akademikov, kljub težavam doma organizatorji še vedno pričakujejo tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
 
Letošnje zasedanje bo potekalo pod naslovom Ustvarjanje skupne prihodnosti v razdrobljenem svetu. "Nihče v današnjem svetu - nobena država, nobena skupina deležnikov, noben posameznik - ne more sam rešiti vprašanj, ki so na globalnem dnevnem redu," je ob predstavitvi programa poudaril ustanovitelj WEF Klaus Schwab.

Še posebej nestrpno v Švici pričakujejo Trumpa, ki je v prvem letu svojega mandata med drugim razburjal s protiglobalizacijsko politiko Najprej Amerika (America First), nasprotovanjem vrsti mednarodnih trgovinskih sporazumov, umikom iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, izmenjevanju groženj s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom ter priznanjem Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

Trump naj bi zbrane nagovoril na zadnji dan zasedanja, v četrtek, vendar pa je njegov prihod pod vprašajem zaradi domačih notranjepolitičnih težav. Njegova vlada je namreč zaradi sporov v senatu ostala brez denarja za financiranje svojega delovanja.

Bo pa v Švici ob drugih evropskih in svetovnih voditeljih slovenski premier Miro Cerar, ki bo med drugim sodeloval v panelih na temo krožnega gospodarstva ter priložnostih Evrope.

Srečanje v Davosu naj bi tudi letos spremljali protesti, čeprav se ti odvijajo daleč od oči svetovnih voditeljev. Švicarske varnostne sile namreč zaprejo dostop do celotne doline, v kateri veljaki kujejo prihodnost sveta. Zato bodo namesto v Davosu levičarske skupine svoj protest danes pripravile v Zürichu, in sicer pod naslovom Trump: Dobrodošel v peklu.