Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egiptovska vojska potrdila, da je pridržala Mursija

Deli na:
Egiptovska vojska potrdila, da je pridržala Mursija

Foto: Reuters

Egiptovska vojska je danes potrdila, da je "preventivno" pridržala odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija. "Priprt je preventivno zaradi zadnjih priprav," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil neimenovani visok predstavnik vojske. Slednji je tudi nakazal, da bi se lahko Mursi soočil z uradno obtožnico.

Egiptovska vojska je v sredo zvečer strmoglavila Mursija leto dni po njegovi izvolitvi na najvišji položaj v državi. Mursija so ločili od njegovih sodelavcev in ga odpeljali v prostore obrambnega ministra, je davi prek Twitterja sporočil tiskovni predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad El Hadad.

El Hadad je tudi sporočil, da je vojska poleg Mursija aretirala tudi dva vodilna politika stranke Muslimanske bratovščine Svoboda in pravičnost (FJP), med njimi nekdanjega predsednika parlamenta in sedanjega predsednika FJP Mohameda Sada El Katatnija.

Vse do novih volitev bo dolžnosti predsednika države opravljal predsednik ustavnega sodišča Adli Mansur, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mansur naj bi po poročanju medijev še danes zaprisegel kot začasni predsednik.

Mursi sam je dogajanje označil za "vojaški udar". Tik po svoji odstavitvi je po Twitterju sporočil, da "napoved vojske zavračajo vsi svobodni ljudje, ki so se borili za civilen, demokratične Egipt". Egipčane je tudi pozval, naj ostanejo mirni in se izognejo prelivanju krvi.

V različnih mestih je po Mursijevi odstavitvi sicer prišlo do nasilnih spopadov, ki so po zadnjih podatkih zahtevali 14 smrtnih žrtev.

V predmestju Kaira so se sicer zbrali Mursijevi privrženci, na katere naj bi davi streljali. Ni pa znano, kdo naj bi streljal in ali je pri tem prišlo do žrtev.

V kraju Marsa Matruh na severozahodu države pa je po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena prišlo do spopadov med Mursijevimi pristaši in nasprotniki, pri tem pa je najmanj osem ljudi izgubilo življenje. Mesto ob Sredozemskem morju sicer velja za utrdbo islamistov.

O nasilnih spopadih poročajo tudi iz mesta Kafr el Šejk v Nilovi delti, kjer naj bi bilo ranjenih 120 ljudi, Aleksandrije, Minje na jugu Egipta in Fajuma na jugu Kaira.

Dogajanje v Egiptu je že sprožilo zaskrbljenost po svetu.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je izrazil zaskrbljenost zaradi ravnanja egiptovske vojske. Vojaško posredovanje v zadeve kakšne države vedno sproža pomisleke, je dejal po navedbah neimenovanega tiskovnega predstavnika. Hkrati je tudi zahteval čimprejšnjo vzpostavitev "civilne oblasti v skladu z demokratičnimi načeli".

Zunanji minister Velike Britanije William Hague je dejal, da Velika Britanija "ne podpira vojaškega posredovanja kot sredstva za reševanje sporov v demokratičnem sistemu".

Savdski kralj Abdulah pa je na drugi strani novemu vodstvu v Kairu čestital k prevzemu oblasti in pohvalil "modrost in posredovanje" egiptovske vojske, ki je državo rešila v "odločilnem trenutku".

Ameriško veleposlaništvo v Kairu je odredilo evakuacijo nenujnega osebja in članov družin diplomatov, je v sredo sporočil State Department. Američanom so odsvetovali potovanje v Egipt, saj se bodo razmere verjetno poslabšale.