sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi

Deli na:
V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi

Foto: Bobo

Predsednik DZ Milan Brglez je kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določil ponedeljek, 23. marec. Zadnji, petintrideseti dan za zbiranje podpisov je 26. april, je danes pojasnil Brglez.

Brglez je na novinarski konferenci povedal, da je rok določil takoj, ko ga je zakonodajno-pravna služba DZ obvestila, da je s pobudo vse v redu, in ko je ministrstvo za notranje zadeve potrdilo, da je preverjeno zadostno število podpisov. Nadaljnji postopki na poti do morebitnega referenduma so po njegovih besedah na eni strani odvisni od predlagateljev zakona in na drugi strani od pobudnikov referenduma.

Ustavne spremembe so po njegovih besedah sicer "nekako obrnile dokazno breme". Pričakovati je namreč, da bo, ko bodo podpisi zbrani ali pa še pred tem, na glasovanje v DZ podan sklep, po katerem bi se ugotovilo, da razpis ni v skladu s spremenjeno ustavo. Zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, pa bi bilo po njegovih besedah primerneje, da bi bilo to morebitno glasovanje čim prej, je dejal Brglez.

Če bi o tem vprašanju potrebovali hitro odločitev, bi bilo treba sklicati izredno sejo, a predlagatelji za to potrebujejo 23 poslanskih podpisov. Ali bi SMC te podpise prispevala, se v poslanski skupini še niso odločili, je pojasnil Brglez. Sicer pa imajo predlagatelji iz ZL za to čas od ponedeljka in še sedem dni po koncu zbiranja podpisov.

Iz pravne stroke je namreč slišati pojasnila, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

Koalicija Za otroke gre! je v DZ minuli torek vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli, s katero istospolni pari dobivajo možnost poroke in s tem tudi posvojitve otrok. V koaliciji so prepričani, da bodo volivci kljub zahtevanemu visokemu kvorumu zavrnili novelo.

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.