Revija Reporter
Slovenija

Janša: Poročilo o nabavi opreme bo pripravljeno do torka

STA

24. apr. 2020 19:59 Osveženo: 20:02 / 24. 4. 2020

Deli na:

Premier Janez Janša

Primož Lavre

Pristojna ministrstva bodo do torka pripravila poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije covida-19 ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade, je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Poročilo bodo poslali v DZ, kjer bo možna celovita obravnava, po napovedih ministra Mateja Tonina pa tudi organom pregona.

Obrambni minister Tonin je za Svet na Kanalu A pojasnil, da so se na današnjem vrhu koalicije dogovorili, da bo vlada od zavoda za blagovne rezerve in drugih, ki so sodelovali pri nabavah zaščitne opreme, zahtevala natančna poročila s celotno dokumentacijo. Po obravnavi poročil na vladi bodo ta v začetku maja poslali v DZ, po obravnavi v DZ pa jih bodo posredovali tudi vsem pristojnim organom pregona, od policije do Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.

"Želimo biti popolnoma transparentni in dati na razpolago vso dokumentacijo," je poudaril Tonin. Ko bodo stekli vsi postopki in ko se bo dejansko ugotovilo, kaj je šlo narobe, bodo po njegovih napovedih terjali tudi odgovornost.

Vladna ekipa se namreč sooča s številnimi očitki glede postopkov nabave zaščitne opreme, zaradi česar so v opozicijskih vrstah že napovedali parlamentarno preiskovalno komisijo in interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ali pa kar celotne vlade. Danes je odmevalo predvsem razkritje dokumentov in pričanj v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ki naj bi dokazovali pritiske politikov in posameznikov iz kroga gospodarskega ministrstva pri nabavah zaščitne opreme.