Revija Reporter
Slovenija

"Kaj imata skupnega Marjan Šarec in Janez Janša? Ministra Počivalška."

STA

6. maj. 2020 19:19 Osveženo: 19:21 / 06. 5. 2020

Deli na:

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Bobo

Tri opozicijske stranke, LMŠ, SD in Levica, so se danes s skupno izjavo odzvale na vladno poročilo o zaščitni opremi v boju z epidemijo covida-19. V stranki nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca poudarjajo, da ne gre za poročilo, ampak za pamflet vlade.

Vlada je bila v poročilu o zaščitni opremi za epidemijo covida-19 kritična do ravnanj vlade Marjana Šarca, ki da ni pravočasno zagotovila potrebnih zalog opreme niti je ni naročila.

Tri opozicijske stranke so se na vladno poročilo odzvale s skupno izjavo, na kateri so ocenile, da poročilo ne odraža preiskave dogodkov, ampak je namenjeno predvsem ščitenju sedanje vlade.

Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče so poročilo prejeli pred kratkim, vlada je namreč potrebovala kar nekaj časa, da ga je pripravila. "Ampak po hitrem pregledu lahko ugotovim, da je že sam naslov napačen, govorimo ne o poročilu, ampak o političnem pamfletu te vlade, torej prelaganje odgovornosti za nabave, ki so se izvajale v času vlade Janeza Janše, na prejšnjo vlado," je dejala.

Izrazila je upanje, da bodo dočakali tudi kakšno poročilo, ki bo "dejansko govorilo, kaj vse se je dogajalo, in razgalilo tudi napake te vlade. "Kaj se je počelo, kako so se posli vodili, kakšne so bile pogodbe, kdo je sprejemal odločitve za posrednike, kdo nas je pripeljal v to situacijo, da imamo za moje pojme eno večjih afer v zgodovini naše države," je nanizala. Priprava objektivnega in normalnega poročila bi bila po njenih besedah poštena do državljanov.

Poslanec SD Matjaž Nemec je pojasnil, da gre v poročilu za prikrivanje tistega, kar bi lahko razgalilo sedanjo vlado. "Kaj imata skupnega Marjan Šarec in Janez Janša? Ministra Počivalška. Minister Počivalšek je bil ravno tako odgovoren za stanje v zavodu v času Šarčeve vlade, kot je odgovoren v času Janševe vlade," je ugotavljal.

Kar nekaj dejstev po njegovih besedah bode v oči, kot je časovnica priprave dokumenta, ki je trajala v nedogled. "Ustvarja se občutek, da se želi na hitro pomesti pod preprogo dokument, ki je bil, kot vemo vsi, do potankosti sfriziran, zato da je lahko potem predstavljen javnosti na način, kot je bil danes," je dejal Nemec.

LMŠ in SD se je pridružila tudi Levica. Miha Kordiš je ugotovil, da "šokantno vladno poročilo Janeza Janše razkriva, da vlada Janeza Janše ni nič kriva". "Pa čeprav vsem na očeh kradejo kot srake skozi nabavo zaščitne opreme, naj tej kraji rečemo organiziran kriminal ali vojno dobičkarstvo ali kako drugače," je dodal.

Kordiš je še ugotovil, da vidi dober razlog za zbiranje protestnikov pred parlamentom prejšnji petek, ter dodal, da bo ta petek takih protestnikov še več.