Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Slovenija

Na palačinkah z Janšo: kako sta Jože Možina in Mitja Štular urednika Reporterja zvabila v past!

Deli na:
Na palačinkah z Janšo: kako sta Jože Možina in Mitja Štular urednika Reporterja zvabila v past!

Mitja Štular in Jože Možina - Foto: Primož Lavre

Urednik Reporterja Silvester Šurla še ni pozabil, kako sta ga pred dobrim desetletjem Jože Možina in Mitja Štular (danes direktor in urednik Domovine) zvabila na bizaren sestanek z Janezom Janšo; ta je Šurlo nazadnje celo sumil, da mu je sunil telefon! Objavljamo izsek iz knjige Ozadje Reporterja in Maga, v kateri je Šurla pisal o sestanku.

Pozno jeseni leta 2013 sem prejel še eno vabilo s Trstenjakove, da predsednik na pobudo Jožeta Možine in Mitje Štularja organizira skupno srečanje, in to kar v gostilni Raubar, streljaj od sedeža SDS. Kaj naj bi bila tema pogovora, mi Janševa sekretarka ni znala točno odgovoriti. Če bi mi, tja zagotovo ne bi šel, saj mi je še danes žal, da po prvih minutah nisem vstal od mize in protestno odšel. Sestanek v troje, Možina se je na koncu opravičil in premeteno poslal po kostanj v žerjavico le Štularja, je bil nekaj nezaslišanega.

Za mizo pri Raubarju sta me že čakala Štular in Janša, slednji je po mojem prihodu spraševal, kje je Možina, nakar je Štular pobrskal po svojem mobilniku in dejal, da žal ne more priti. Pogled mi je ušel po gostilni, za sosednjo mizo sem opazil razvpitega lobista v energetiki Petra Kotarja z družbo, ki je občasno pogledoval proti Janši.

Za natakarje je Janša »gospod predsednik«

Pristopil je natakar, Janša je želel nekaj jesti, na koncu je naročil palačinke, ki jih je plačal tudi meni. V gostilni je imel odprt račun, strežno osebje pa ga je nazivalo z »gospod predsednik«. Pričel je Štular, da sta se z Možino odločila za posredovanje Janše, da v Reporterju ne bi več pisali špekulacij, da bi lahko Možina prevzel NSI ali da bosta ustanovila nove krščanske demokrate.

Počutil sem se vse bolj neprijetno in si sam pri sebi mislil: 'Kaj za vraga se pa ta dva gresta? Špecat sta me šla politiku, da bi posredoval, da bi bolj zaleglo, da bi nas disciplinirali.'

Janša je poslušal in vse bolj zabodeno gledal, na koncu pa izdavil: »Ja, in kaj imam jaz s tem, kaj pišejo v Reporterju?« Štularja pripomba ni zmedla in je nadaljeval, da te stvari ne piše samo Boštjan M. Turk, da sem tudi jaz v enem od uvodnikov nekaj namigoval v tej smeri.

Počutil sem se vse bolj neprijetno in si sam pri sebi mislil: 'Kaj za vraga se pa ta dva gresta? Špecat sta me šla politiku, da bi posredoval, da bi bolj zaleglo, da bi nas disciplinirali.' Štular se še kar ni vdal, češ da ljudje dojemajo, da to, kar piše v Reporterju, naroča Janša in podobne neumnosti. Pa da sta bila z Možino glede tega že na sedežu Nove Slovenije in vodstvu stranke zagotovila, da špekulacije niso resnične, da ne bosta prevzela NSI ali ustanovila novih krščanskih demokratov.

»Palačinko, ki mi jo je naročil Janša, sem komaj spravil vase«

Na koncu sem le prišel do besede in dejal, da nihče ne naroča Boštjanu M. Turku, kaj naj piše v svojih kolumnah, da ima pri tem popolno svobodo in da ima vsak, če kaj ne drži, pravico do odgovora in popravka, ki sem ga kot odgovorni urednik po zakonu o medijih dolžan objaviti. Lahko pa napišeta tudi kolumno ali pa privolita v intervju.

Nakar je Štular »odpredaval« še o tem, kako bi morali držati skupaj, delati »za stvar«, ne pa da netimo konflikte na desnici, saj da je nam vsem v interesu, da pride do zamenjave oblasti. Nisem se želel preganjati v nedogled, dejal sem samo, da se načeloma strinam, potihoma pa sem si želel, da bi bilo tega mučnega sestanka čim prej konec. Še tisto palačinko, ki mi jo je naročil Janša, sem komaj spravil vase. Nato smo se še nekaj časa pogovarjali o politični situaciji in se poslovili.

Kdo je Janši ukradel telefon?

Pred gostilno sva s Štularjem še nekaj minut postala, dokler ni skozi vrata stopil še Janša in naju vprašal, ali imava morda midva njegov mobitel. Bolščal je vame, bil sem prvi osumljenec, ki bi mu lahko ukradel telefon. Preveril sem žepe, če bi ga morda pomotoma vzel, a so bili prazni. Tudi Štular je preveril svoje, Janševega mobitela ni bilo.

Pred gostilno sva s Štularjem še nekaj minut postala, dokler ni skozi vrata stopil še Janša in naju vprašal, ali imava morda midva njegov mobitel. Bolščal je vame, bil sem prvi osumljenec, ki bi mu lahko ukradel telefon.

Odprla so se vrata in pritekel je natakar: »Predsednik, predsednik, našli smo vaš telefon, izvolite.« »Hvala, hvala, saj ste dali na račun?« je še enkrat preveril Janša pri natakarju. »Ja, predsednik, seveda.« In smo se poslovili.

Na poti domov mi ta čudni sestanek ni in ni šel iz glave. Bil sem zgrožen nad tem, kaj sta mi skuhala Štular in Možina. Še posebej je bila umazana vloga slednjega, ki si je na koncu z neudeležbo na sestanku, katerega pobudnik je bil, po pilatovsko umil roke.

Možini in Štularju je Janša pomagal do vodstvenih funkcij 

Tako Možina kot Štular sta bila očitno tesno povezana z Janšo, ne nazadnje jima je prav on, ko je bil na oblasti, odločilno pomagal do vodstvenih funkcij na RTV in Telekomu Slovenije. Dejstvo je, da direktor javne televizije ne moreš postati brez politične podpore, prav tako ne bi mogel biti predsednik ali član uprave v državnem podjetju. To pravilo velja tako za leve kot desne.

Mimogrede: Štular je bil za časa druge Janševe vlade precej nezadovoljen, ker je namesto njega predsednik Telekomove uprave postal Rudolf Skobe. Ko je Janša spomladi 2020 v tretje prišel na oblast, je Štular postal član uprave Telekoma Slovenije.