Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša opozarja na grožnjo ustavni ureditvi

Deli na:
Janša opozarja na grožnjo ustavni ureditvi

Janez Janša: "Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje." - Foto: STA

Ostre besede med funkcionarji SDS in policijo po torkovem nadzoru Knovsa na NPU se nadaljujejo. Policija vztraja, da je poslanec SDS Žan Mahnič generalni direktorici Tatjani Bobnar grozil, prvak SDS Janez Janša pa na Twitterju odgovarja, da zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi.

"Ustava in zakoni ščitijo državljana, ne funkcionarje. Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. člen zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb so jasni," je še napisal Janša.

Členi govorijo o poteku parlamentarnega nadzora, med drugim v njih piše tudi, da so zaposleni v nadzorovani službi v okviru pooblastil, ki jih imajo na svojem delovnem mestu ali položaju, dolžni storiti, kar je potrebno, da komisija lahko izvršuje svoj nadzor in so dolžni pri tem z njo sodelovati.

Hkrati je policijo opozoril na kazniva dejanja, ki se dogajajo, "medtem ko zavrača parlamentarni nadzor in se prepira s poslanci". Ob tem je namreč tvitnil povezavo na novico o tem, da so zgodaj zjutraj neznanci v Moravčah razstrelili bankomat.

Pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v kateri so bili poslanca SDS Žan Mahnič in Zvonko Černač ter poslanec DeSUS Branko Simonovič je namreč v torek na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor, pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec. Na policiji so skupini očitali postavljanje vprašanj izven zakonsko določenega okvira in sporočili, da je Mahnič generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost.

Mahnič je nato na Twitterju Bobnarjevo pozval, naj napiše celotno njegovo izjavo in naj ne bo kot poslanka Jerca Korče, "ko je govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži". "Dejal sem namreč, da naj pomislil na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili," je dodal.

Na policiji so Mahniču odgovorili na Twitterju z zapisom: "Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade. Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije, kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?"

Foto: Bobo - Žan Mahnič je generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost.


Na Mahničev zapis se je na istem družbenem omrežju odzvala tudi Korčetova in zapisala, da je napad na neodvisne organe pregona jasen izkaz nespoštovanja večletne borbe za svobodno in demokratično družbo. "Napadi na sodstvo, novinarje, policijo ... kdo je naslednji na seznamu," se je vprašala.

V zvezi s parlamentarnim nadzorom na policiji se je s sporočilom za javnost danes odzvala tudi Alternativna akademija, ki poziva državni in politični vrh, da nemudoma obsodita poskus politizacije neodvisnih preiskovalnih organov in policije.

Mahnič je sicer zavrnil očitke o zlorabi Knovsa s strani SDS. Kot je dejal v izjavi, ki so jo povzeli na spletni strani SDS, niso "preverjali zadev glede poslancev SDS niti glede poslancev NSi. Tu je bilo govora o zaenkrat še aktualnih koalicijskih partnerjih, torej o SMC, DeSUS in SAB".

Generalna direktorica Policije je zadevo komentirala z besedami: " Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu."

Foto: Bobo - Tatjana Bobnar: " Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu."