pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o obujanju afere Patria: "Zanimiv timing za tole novo ofenzivo laži"

Deli na:
Janša o obujanju afere Patria: "Zanimiv timing za tole novo ofenzivo laži"

Foto: Bobo

Predsednik SDS in obtoženi v zadevi Patria Janez Janša je današnje poročanje o pravnomočnosti avstrijske sodbe v zadevi Patria na Twitterju pospremil z besedami, da gre za "zanimiv timing za tole novo ofenzivo laži v @Dnevnik_si in @24ur_com". Sprašuje se, ali "Forum 21 pričakuje klofuto iz Evropske komisije, ustavnega sodišča ali pa arhivov".

Janša je namreč poudaril, da je bila avstrijska sodba izdana 15. aprila letos. V sistemu avstrijskega vrhovnega sodišča je bila sicer objavljena šele 27. maja.

Avstrijsko vrhovno sodišče je v večini točk potrdilo sodbo deželnega sodišča na Dunaju v zadevi Patria, ki je zdaj pravnomočna. O odločitvi je danes prvi poročal Dnevnik, je pa sodba dostopna tudi na spletu. V razsodbi med drugim piše, da je danes že pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov.

Zagožnova hči Ana Zagožen je zato danes na Twitterju zapisala, da njen oče ni nikoli sprejel nobene obljube ali denarja, prepričana je tudi, da je Zagožen kriv, ker je mrtev. "Sram vas bodi," je dodala.

Zagožen je bil sicer tudi med peterico obtoženih v slovenskem delu zadeve Patria, vendar so ga iz postopka zaradi hude bolezni izločili. Iz postopka je izločen tudi Walter Wolf, ki je pobegnil v Kanado.

Trojica preostalih obtoženih, poleg Janše, še prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič, je bila na prvi stopnji obsojena za storitev kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Višje in vrhovno sodišče sta sledili tej odločitvi.

Ustavno sodišče pa je vse tri sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo nazaj na prvo stopnjo, dodeljena je ljubljanski okrajni sodnici Tanji Lombar Jenko. Ta se mora seznaniti s skoraj 22.000 stranmi obsežnim spisom, pri tem pa odločiti, ali zadeva zastara že letos avgusta ali šele čez dve leti. Po zadnjih informacijah z okrajnega sodišča sodnica odločitve še ni sprejela.