boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se še sojenje v zadevi Patria II, pred sodnico Jure Cekuta in Peter Zupan

Deli na:
Začenja se še sojenje v zadevi Patria II, pred sodnico Jure Cekuta in Peter Zupan

Foto: Arhiv Reporterja

Po koncu sojenja v zadevi Patria se na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponedeljek začenja še sojenje v tako imenovani zadevi Patria II. Pred sodnico Dejano Fekonja bosta stopila slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan, obtožena prodajanja podatkov oziroma zlorabe položaja v poslu z osemkolesnimi oklepniki.

Cekuta in Zupan sta obtožena, da naj bi s prodajo podatkov Patrii pridobila med 400.000 in 500.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, česar je obtožen Zupan, oziroma napeljevanja k temu dejanju, kar tožilstvo očita Cekuti, jima grozi do osem let zapora, je na predobravnavnem naroku pojasnil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Nekdanji vodja temeljnih razvojnih programov Zupan naj bi zaupne podatke o nakupu osemkolesnikov z obrambnega ministrstva prenesel do Cekute, ta pa naj bi jih posredoval Patriinemu zunanjemu sodelavcu in posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu. Cekuta je sicer večkrat izjavil, da ne verjame, da bi bil v poslu s Patrio kdorkoli podkupljen.

Predobravnavni narok je potekal pred skoraj pol leta, 15. maja. Cekuta na sodišče ni prišel, saj krivde po obtožbi ne priznava, Zupan pa se je izrekel za nedolžnega. Je pa obramba, tako kot zagovorniki obtoženih na prvem sojenju v zadevi Patria, predlagala izločitev pretežnega dela dokazov, zato je tudi toliko časa preteklo do razpisa glavne obravnave.


Obramba je maja zatrjevala, da je 90 odstotkov dokazov pridobljenih na Finskem oziroma v Avstriji. Njihova zakonodaja se nekoliko razlikuje od slovenske, predvsem glede izdajanja odredb za hišne preiskave in same izvedbe teh preiskav. Prav tako naj bi dopuščala nekatere kršitve človekovih pravic. Zato se ti dokazi po oceni obrambe ne morejo samodejno uporabiti na slovenskem sodišču.

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je predlog obrambe zavrnil, po pritožbi je o njem odločalo tudi ljubljansko višje sodišče in prvostopenjski sklep potrdilo.

Tudi v prvem sojenju v zadevi Patria, v katerem so bili junija na prvi stopnji obsojeni predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič, se je sodišče odločilo upoštevati dokaze iz tujine, čeprav jih je obramba izpodbijala. Sodba ni pravnomočna, obsojeni so se nanjo pritožili.

Sodišče je pri izreku kazni v celoti sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Če bo sodba pravnomočna, bodo morali vsi plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni.