klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za pregon Janše in soobtoženih v zadevi Patria je država porabila 95.000 evrov

Deli na:
Za pregon Janše in soobtoženih v zadevi Patria je država porabila 95.000 evrov

Foto: Primož Lavre

Zadeva Patria, ki se je končala z zastaranjem zoper vse tri obdolžene, je državo stala 95.218 evrov.

Od tega bo večji del stroškov, 95.210 evrov kril sodni proračun, osem evrov pa neposredno državni proračun, so za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Iz sodnega proračuna se bodo po navedbah sodišča krili stroški tolmačev, prič, vročevalcev, izvedencev in odvetnikov, neposredno iz državnega proračuna pa stroški zamudnih obresti za sodne takse.

Zadeva Patria se je končala z zastaranjem zoper vse tri obdolžene - Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča - zato v tem primeru stroške postopka in stroške obdolženih krije državni proračun.


Sojenje v zadevi Patria se je začelo leta 2011 in se dve leti pozneje končalo z obsodilno sodbo, ki sta jo potrdili še višje in vrhovno sodišče, Janša, Krkovič in Črnkovič pa so morali po pravnomočnosti zadeve na višjem sodišču v zapor.

Pritožili so se na ustavno sodišče, ki je aprila 2015 soglasno razveljavilo obsodilne sodbe in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Krkovič in Črnkovič sta bila kmalu po objavi sodbe izpuščena na prostost, Janši pa je na prostosti že bil, saj so ustavni sodniki decembra 2014 do končne odločitve zanj zadržali izvajanje sodbe.

Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, ki jo je v ponovljenem postopku zavrglo zaradi zastaranja. Janša se s takim sklepom ni strinjal, zato se je pritožil na ljubljansko višje sodišče, ki je konec novembra 2015 pritožbo zavrnilo. Pritožil se je še na vrhovno sodišče, ki pa odločitve o zastaranju ni spremenilo.

Janšev odvetnik Franci Matoz je za STA povedal, da bo Janša v omenjeni zadevi vložil odškodninsko tožbo. Slednjo še pripravljajo, zato podrobnosti o njej še ne more povedati, prav tako ne višine zneska, ki ga bo zahteval.