900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o akciji zbiranja sredstev za STA: Levičarji zbirajo prispevke za bogatega direktorja Veselinovića

Deli na:
Janša o akciji zbiranja sredstev za STA: Levičarji zbirajo prispevke za bogatega direktorja Veselinovića

Janez Janša - Foto: Twitter/Vlada RS

Kampanjo Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z drugimi organizacijami zbira sredstva za STA, so na družbenih omrežjih podprli tudi nekateri politiki, pri čemer so izpostavili tudi pomen svobode medijev. Nekateri pa so do kampanje kritični, premier Janez Janša jo je označil za tragikomično in absurdno.

Društvo novinarjev Slovenije je namreč ob včerajšnjem svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, katere cilj je zbirati donacije za STA.

"Slovenija je postala država (edina na svetu), v kateri levičarji zbirajo prispevke za bogatega direktorja Veselinovića z letno plačo preko 100.000 evrov. Za odgovornega krivca, da STA krši zakon. Da odpušča bolne novinarje," je na Twitterju zapisal premier.

Predsednik NSi Matej Tonin se na Twitterju ni odzval neposredno na kampanjo, je pa v včerajšnji objavi zapisal, da je vloga medijev pri delovanju demokratičnih držav ključna. V Sloveniji sta po njegovih besedah zagotovljeni svoboda delovanja medijev in kritika dela vlade. "Po 30 letih samostojne države pa velik izziv še vedno ostaja vrednotna uravnoteženost medijskega prostora. Naša vizija mora biti ustvarjanje pluralnega medijskega prostora, ki bo odslikaval različne vrednote in nazorska prepričanja državljanov. To je temelj za gradnjo strpne in vključujoče družbe," je prepričan.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je o dogajanju glede STA spregovoril v nedeljski oddaji Politično na Televiziji Slovenija, je po njej na Twitterju zapisal, da moraš tistemu, ki mu izstaviš račun, tudi odgovorno poročati. "Situacija s STA me žalosti, saj je to eden izmed bolj korektnih in uravnoteženih medijev pri nas. Ne morejo pa za neodgovorno ravnanje direktorja škodo plačati novinarji, ki korektno opravljajo svoje delo," meni.

V opozicijskih strankah pa so ob izraženi podpori STA večinoma opozorili na po njihovem prepričanju nezakonito ustavitev financiranja STA.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob tem včeraj na Twitterju zapisal, da je s svobodo medijev tako kot z vsemi pridobitvami demokracije: "Šele ko je ogrožena, se zavemo, kaj izgubljamo." "S salonskim aktivizmom je ne bomo obranili. Vse institucije, ne samo politika, morajo imeti pogum. Medijska svoboda je steber demokracije," je prepričan.



V sporočilu za javnost LMŠ pa so izpostavili Šarčeve navedbe o prevečkrat velikem vplivu lastniške strukture, zato je po njegovem mnenju "še toliko bolj pomembno, da so novinarji finančno neodvisni", saj so potem lahko tudi samostojni. Po Šarčevih besedah je "ključno, da tisti, ki je na oblasti, to razume". "Pri nas imata s svobodo medijev težave predvsem stranka SDS in predsednik vlade, ki orbanizirata medijsko sceno," je dodal. Nezakonito ustavitev financiranja STA vidi kot "obleganje, izčrpavanje in izstradanje te ustanove", zato se mu zdi simbolično zelo pomemben odziv Društva novinarjev Slovenije, ki zbira donacije.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je v nedeljski objavi na Twitterju zapisala, da vlada nezakonito izčrpava javni servis. "Svoje finančne obveznosti bi morala nemudoma izpolniti," je prepričana Fajonova, ki meni, da bi bil svetovni dan svobode medijev idealna priložnost za to, "namesto da se zbira dobrodelne vsote za preživetje STA".

Tako kot nekateri drugi je tudi koordinator Levice Luka Mesec v nedeljo na Twitterju objavil posnetek telefonskega zaslona s sporočilom o potrditvi prejema donacije za STA. Ob tem je pripisal: "Prispeval. Dajte tudi vi." "Kje smo: ljudstvo se samoorganizira in zbira donacije za pomoč STA, medtem ko izvoljeni predstavnik taistega ljudstva objavlja predvidoma 'humoren' zajem zaslona, ki prikazuje neplačevanje," pa so v nedeljo zapisali v stranki Levica.

Konec tedna je namreč na družbenih omrežjih odmeval tvit notranjega ministra Aleša Hojsa, v katerem je objavil posnetek telefonskega zaslona z odgovorom na njegovo sporočilo z navedbo STA 0, v katerem so ga obvestili, da ta ključna beseda ne obstaja. "Sporočajo mi, da ne morem donirati in pomagati STA," je ob tem pripisal.

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek pa je ob svetovnem dnevu svobode medijev velika sramota, da moramo v Sloveniji zbirati donacije za preživetje STA. Na strankinem profilu pa so ob tem zapisali, da so pritiski na javne medije, ustrahovanja, napadi na novinarje, kritičnih do vlade, in ukinitev financiranja STA občutno skrčili slovensko medijsko svobodo. "Največja sramota pa je, da se za obstanek STA, ki je nastala sočasno z našo državo, borijo stanovske organizacije in civilna družba," so navedli in dodali, da jih STA z opravljanjem javne službe dnevno oskrbuje z verodostojnimi informacijami.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je že prejšnji teden ob sporočilu Evropske komisije, ki daje zeleno luč izplačilo državnega nadomestila za opravljanje javne službe STA na podlagi sedmega protikoronskega zakona, zapisala, da mora biti najbrž za vlado "precej boleče spoznanje, da Evropska komisija ne bo nasedla vladnim manevrom finančnega izčrpavanja STA". "Še več, Evropska komisija poudarja, da javno financiranje tiskovnih agencij prispeva k zagotavljanju neodvisnih novic. Kot pravi naš rek: zavajanja in laži imajo kratke noge," je dodala.