Revija Reporter
Slovenija

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala njegovo vlado, ta mu odgovarja: »Šlo je za interno razpravo znotraj EPP!«

Igor Kršinar
1 3.190

27. sep. 2023 12:34 Osveženo: 12:45 / 27. 9. 2023

Deli na:

Ljudmila Novak in Janez Janša

Primož Lavre, Sašo Radej

Ker se evropska poslanka NSI Ljudmila Novak ni hotela podpisati pod zahtevo kolegov Milana Zvera in Romane Tomc iz SDS ter Franca Bogoviča iz SLS, naj se Evropska komisija opredeli o »kadrovski čistki na RTV Slovenija,« jo je na omrežju X napadel še prvak SDS Janez Janša.

»V času mandata naše vlade je Ljudmila Novak z veseljem prala perilo v tujini in kritizirala vlado. Sedaj, ko res mesarijo po RTV Slovenija, se menda to ne spodobi,« je tvitnil Janša.

Novakova mu je odgovorila tako na omrežju x kot tudi na facebooku: »Prosim, povej, kdaj, kje in s katerimi besedami sem v Evropskem parlamentu kritizirala tvojo Vlado. Moja kritika se je nanašala izključno na tvoja ravnanja in neprimerne tvite, ki so načenjali kredibilnost funkcije predsednika slovenske vlade in kredibilnost Slovenije, kar sem tudi povedala na internem zasedanju politične skupine Evropske ljudske stranke, ko sta tvoja poslanca zelo enostransko prikazovala razmere v domovini in tega nisem mogla več poslušati. Sicer pa mislim, da moramo umazano perilo prati doma in ne v Evropskem parlamentu, kjer se zgražajo nad medsebojnimi obračunavanji slovenskih poslancev.«

Včeraj je Novakova v svoji javni izjavi napisala, da kot evropska poslanka ni odpirala nobenih formalnih postopkov v povezavi z medijskimi čistkami, saj je prepričana, da domačega perila ni spodobno prati v tujini. Ob tem je poudarila, da je sedanje dogajanja na RTV Slovenija posledica spornega ravnanja prejšnjega vodstva in da je treba vse sporne zadeve obravnavati enako. Glavni kriterij zaposlovanja in odpuščanja na javni RTV bi po njenem morala biti kompetentnost novinarja oziroma urednika, ne pa strankarska pripadnost oziroma naklonjenost tej ali oni vladi.

»Maščevanje enih ali drugih pa ni ne etično niti strokovno utemeljeno. Mediji, državni, zasebni in strankarski, bi morali pisati resnico, ne pa deliti ljudi na naše in vaše, leve in desne ter na podlagi lažnih novic ali natolcevanj delati zgodbe, s katerimi diskreditirajo politične nasprotnike. Najprej je treba pomesti pred svojim pragom,« je še dodala.

Po drugi strani pa je sedanje dogajanja na RTV Slovenija javno obsodil prvak NSI Matej Tonin, ki je ob tem zapisal, da »tako grobega posega politike v medije in javno RTV v zgodovini Slovenije še nismo doživeli.« Ali je s tem zapisom zaprl možnosti Novakove za vnovično uvrstitev na evropsko listo NSI?