UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

morski-pes Svet24.si

Morski psi v Braziliji so na kokainu

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Janša našel način, kako blokirati priznanje Palestine

Deli na:
Janša našel način, kako blokirati priznanje Palestine

Janez Janša - Foto: Bobo

Največja opozicijska stranka SDS je danes vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, so sporočili iz SDS. S tem se bo odložilo odločanje o priznanju, ki je bilo predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora. Na seji bodo sicer opravili razpravo o sklepu vlade za priznanje, ne bodo pa glasovali o njem.

Skupina 24 poslancev SDS s prvopodpisano Jelko Godec je v obrazložitvi med drugim zapisala, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji, "saj daje podporo teroristični organizaciji Hamas".

Poleg tega pa imajo po oceni predlagateljev volivci pravico odločati o tako pomembnem zunanjepolitičnem vprašanju, ki bo imelo po njihovih besedah dolgoročne posledice za Slovenijo. Gre pa tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti.

Glede na predlog bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali ste za to, da Državni zbor RS sprejme sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine?"

Pri SDS so prepričani, da "sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom". Dodali so, da je od zadnjih volitev minilo skoraj 20 let in da Palestino po njihovih besedah vodi Hamas. Pri obravnavi predloga v DZ bo v imenu predlagatelja sodeloval prvak SDS Janez Janša.

V poslanski skupini SDS še predlagajo, da se pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka o predlogu sklepa o priznanju Palestine na odboru DZ za zunanjo politiko opravi javna predstavitev mnenj. Trenutno sicer ravno poteka nujna seja OZP, na kateri razpravljajo o sklepu priznanja Palestine.

O sklepu vlade za priznanje Palestine bodo sicer razpravljali na torkovi izredni seji DZ, ne bodo pa glasovali o njem, kot je bilo sprva predvideno, so za STA pojasnili v državnem zboru.


Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je možnost predloga za posvetovalni referendum v četrtek omenila med manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim sklep vlade ni pogodu. Po njenih besedah bi s tem odločanje v DZ odložili za 30 dni.

V skladu s poslovnikom DZ se predlog posvetovalnega referenduma, za katerega lahko da pobudo vsak poslanec DZ, uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa je predvidena še seja 8. julija.

Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je ob tem pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Predlagatelji izredne seje DZ, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav.

Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je sicer v DZ potrebna navadna večina poslancev.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska in Norveška ter še štiri karibske države.