Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša na vrhu v Bruslju: Glede dolarskih obveznic Slovenije dobro kaže

Deli na:
Janša na vrhu v Bruslju: Glede dolarskih obveznic Slovenije dobro kaže

Foto: Bobo

V prizadevanjih Slovenije za izdajo dolarskih obveznic za zdaj kaže kar dobro, je ob prihodu na zasedanje voditeljev držav in vlad EU v Bruslju dejal predsednik vlade Janez Janša. "Ne vemo še, kakšen bo rezultat, za zdaj pa kaže kar dobro," je povedal.

Banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan so v ponedeljek začele predstavljati Slovenijo investitorjem v finančnih središčih v ZDA in Veliki Britaniji. V teh predstavitvenih srečanjih sodeluje tudi finančni minister Janez Šušteršič.

Slovenija namreč še letos načrtuje izdajo nove državne obveznice, a tokrat na dolarskem in ne evrskem trgu. Šušteršič je nazadnje zatrdil, da Slovenija cilja na izdajo v višini 1,5 milijarde dolarjev.

V zadnjih dneh se uspehu te izdaje pripisuje zelo velik pomen za likvidnost proračuna, uporablja pa se jo tudi kot argument za čimprejšnje sprejetje pokojninske reforme in reforme trga dela ter neoviran začetek izvajanja ukrepov za krepitev stabilnosti bank.

Slovenija namreč zaradi pritiska finančnih trgov letos še ni izdala obveznic in se je večinoma pri domačih bankah zadolževala le s kratkoročnimi instrumenti. Trenutno je zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu znova pod šestimi odstotki. Na elektronski borzi MTS se nahaja pri 5,86 odstotka.

Tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na vire iz omenjenih bank, poroča, da naj bi Slovenija na teh srečanjih kot izhodiščno ceno zadolževanja omenjala obrestno mero malenkost nad šestimi odstotki.

Gre sicer za prvi poskus izdaje dolarskih obveznic, odkar je Slovenija leta 2007 prevzela skupno evropsko valuto. Pred časom je prav Reuters omenjal, da bi utegnili vlagatelji na dolarskem trgu zaradi nepoznavanja Slovenije zahtevati pribitek na trenutno zahtevano donosnost na slovenske desetletne obveznice. Prav izboljšanju poznavanja države so namenjene predstavitve v teh dneh.



Minister Šušteršič je sicer zagotovil, da ima vlada v primeru neuspeha pri izdaji dolarskih obveznic rezervni scenarij.

Objavljamo sporočilo za javnost KPV:

Predsednik Vlade RS Janez Janša na zasedanju evropskega vrha v Bruslju

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je udeležil prvega dne zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki je tudi tokrat zbral evropski politični vrh. Osrednja tema tokratnega srečanja je predvsem usklajevanje stališč in definiranje delovanja okrepljenega ekonomskega in finančnega okvira v Evropski uniji.

Kot je predsednik vlade v izjavi za medije poudaril, imajo številne države v evro območju težave in so zaradi tega potrebne hitre odločitve, zato se bo na tokratnem svetu odločalo predvsem o usmeritvah za konkretne odločitve na decembrskem zasedanju. Na temo ideje o evrskem proračunu pa je predsednik povedal, da ima Unija že svoj proračun in ne potrebuje novega.  Ob tem je dodal, da ima EU eno skupno valuto in en proračun ter da institucij nima smisla podvajati. Na srečanju bo pomembna tema pogovorov tudi že sprejeti Pakt za rast in delovna mesta, ki je podlaga za nadaljno krepitev konkurenčnosti Evropske unije.

Na zasedanje je predsednik vlade danes prispel iz kongresa Evropske ljudske stranke (EPP) v Bukarešti, kjer je politični vrh največje družine strank v Evropskem parlamentu danes sprejel resolucijo o Odgovornosti za zaščito in preprečevanje genocida, ki je nastala na pobudo predsednika Vlade RS Janeza Janše in je nov korak k implementaciji pobude za nadgradnjo Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.