Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria na sodišču: Novinarji ostali brez telefonov, Janša brez iPada

Deli na:
Patria na sodišču: Novinarji ostali brez telefonov, Janša brez iPada

Foto: Bobo

Zaradi poročanja v živo iz sodne dvorane v zadevi Patria je sodnica Barbara Klajnšek vsem na obravnavi prisotnim novinarjem odvzela prenosne telefone, Janezu Janši pa iPad, na katerem je imel zapisan svoj zagovor. Sodnica je hotela odvzeti tudi iPad Janševega odvetnika Francija Matoza, a ga ta ni želel predati. Po osemurni obravnavi je bilo sojenje prekinjeno in odvzeta elektronika je bila vrnjena prisotnim v dvorani. Sojenje se bo nadaljevalo v sredo. 

Mediji so v sojenju o zadevi "balkanski bojevnik", kjer so obtožencem očitana huda kazniva dejanja, lahko v živo poročali iz dvorane, v primeru Patria pa je nastopila cenzura, je zoper odločitev sodnice protestirala stranka SDS.

Sodnica je tudi zavrnila zahtevo po svoji izločitvi, podano, ker je Klajnškova še pred začetkom glavne obravnave izvedla nekatera preiskovalna dejanja, ki naj jih po mnenju odvetnikov ne bi smela, in ker se je udeležila seminarja, na katerem je nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije predaval na isto temo.
 
V prostorih Okrožnega sodišča v Ljubljani narok v zadevi Patria še vedno poteka, glavna obravnava pa se še ni začela. Trenutno zagovornik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič namreč bere zahtevo za izločitev velikega dela dokazov. Še pred tem je sodnica Barbara Klajnšek zavrnila zahtevo za njeno izločitev.
 
Zahtevo za izločitev sodnice sta podala Markovič in zagovornik Janeza Janše Franci Matoz. Zahtevo sta podala, ker je sodnica še pred začetkom glavne obravnave izvedla nekatera preiskovalna dejanja, ki jih po njunem prepričanju ne bi smela, in ker se je udeležila seminarja, na katerem je nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije predaval na isto temo.
 
Sodnica je glede seminarja dejala, da zagovornika nista navedla, kaj konkretno naj bi bil razlog za njeno izločitev, pa tudi sicer je bila zahteva po njenem prepričanju podana prepozno. Zakonodaja namreč določa, da mora biti zahteva za izločitev podana takoj, ko se izve razlog zanjo. V tem primeru bi morali zagovorniki obtoženih zahtevo podati že takrat, ko so bili seznanjeni z očitanimi preiskovalnimi dejanji oziroma odredbami sodišča bankam o transakcijah na računih podjetja Rotis, o katerih je sodišče obvestilo tudi zagovornike obtoženih, je povedala sodnica.
 
Markovič pa pravkar bere zahtevo, da se iz spisa izločijo zapisniki vseh zaslišanj in hišnih preiskav na Finskem ter vsi dokazi, ki so bili pridobljeni na njihovi podlagi. Meni namreč, da so bila zaslišanja in hišne preiskave narejene v nasprotju z določbami o varstvu človekovih pravic, zaradi česar da jih sodišče ne bi smelo upoštevati.
 
Glede navzočnosti pravobranilstva pa sta tako Markovič kot Matos prepričana, da na narokih ne bi smela prisostvovati, saj da iz spisa ni razvidno, da bi bila država oškodovanka, vendar je sodnica takšno zahtevo zavrnila.
 
Sojenje predsedniku SDS Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje, se je na ljubljanskem okrajnem sodišču pričelo pretekli ponedeljek.
 
Sodnica Barbara Klajnšek je takrat zaradi odsotnosti Wolfa odločila, da se začetek glavne obravnave preloži na danes, poleg tega pa naložila tožilstvu, naj poskrbi za prevod več kot 300 strani finske dokumentacije. Slednjega je tožilstvo danes predložilo. Zaradi prostorske stiske na ljubljanskem okrajnem sodišču, narok tokrat poteka na okrožnem sodišču.
 
Odvzem elektronike
 
Živimo v 21. stoletju, je Janša pojasnil, zakaj ima zagovor napisan na iPadu in ne na papirju.
 
Janša med obravnavo ni želel sedeti ob ostalih obtožencih, zato je stal ob Matozevi mizi.
 
Ker so novinarji iz sodne dvorane sproti poročali o dogajanju med obravnavo, je sodnica najprej prekinila sojenje in odstranila "problematične" predstavnike medijev, sojenje pa se je nato nadaljevalo z novinarji brez pripomočkov 21. stoletja.