Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša Brglezu: Ne more uprava zapora odločati, na katero sejo bom lahko šel

Deli na:
Janša Brglezu: Ne more uprava zapora odločati, na katero sejo bom lahko šel

Foto: Primož Lavre

»Ne more se uprava namesto poslanca odločati, na katero sejo bo šel ali ne, koga bo nadomeščal, kakšne priprave in usklajevanja so pred njo potrebna, niti tega ni mogoče natančno načrtovati glede na potek dela v DZ, kar sami veste. Poleg tega ima poslanec, ker je po Ustavi RS predstavnik vsega ljudstva, pravico opravljati svoje delo povsod po državi in tudi v tujini in ne le na sejah. Nihče mu tega ne sme na primer omejevati samo na Ljubljano,« je v drugem današnjem pismu predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Predsedniku SDS Janezu Janši bodo očitno v zaporu oteževali poslansko delo. Namesto rutinirane prakse, ki velja za druge zapornike, ki vsak dan odhajajo na delo v različna podjetja, to namreč za Janšo ne velja. Vsak dan bo moral en dan prej opisati, kakšno bo njegovo poslansko delo.

Janez Janša je zato pisal predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, v katerem je poudaril, da je po tem, ko je ustavno sodišče zadržalo nezakonit odvzem poslanskega mandata še včeraj brez težav dobil rutinsko dovolilnico, kot jo na primer prejmejo tudi zaporniki, ki vsakodnevno iz zavoda odhajajo na delo v različna podjetja. Zapletlo se je včeraj, ko ga je vodstvo zapora obvestilo, da ta praksa zanj ne velja in da mora vsak dan vnaprej opisati, kakšno bo moje poslansko delo tisti dan.

Takšna zahteva je absurdna in diskriminatorna ne samo glede na status poslanca, ampak tudi v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez takšnih vlog. Praktično je tudi nemogoče vnaprej predvideti vse aktivnosti, ki jih zahteva poslansko delo na določen dan. Poleg tega se noben državni organ nima nobene pravice vtikati v vsebinsko delo poslanca,« je zapisal Janša, češ da tako ravnanje pomeni »nesprejemljivo šikaniranje ter omalovaževanje poslanske funkcije, ki se jo degradira pod raven vseh drugih dejavnosti, katere opravljajo zaporniki«.

Okoli poldneva je predsednik SDS še enkrat pisal Milanu Brglezu in mu pojasnil, da je prejšnja praksa izhodov bila dogovorjena z upravo zaporov samo za čas, dokler ni bilo rednih sej in polnega tempa dela parlamenta. Od novembra, ko je bila prva redna seja, ko so bile urejene formalnosti za delo v poslanskih pisarnah, ko je DZ začel v polnem opravljati svoj mandat in ko se je vsaj na pol konstituirala vlada, pa je Janša zahteval redne izhode vsak dan od 8.30 do 20.30, kar je v skladu s pravili ZKPZ Dob. Ne more pa uprava zapora sama odločati, katerih sej se bo udeležil poslanec, je opozoril Janez Janša in dodal:

»Iz odgovora, ki ste ga poslali, izhaja, da pristajate na protiustavno omejevanje poslanske funkcije in na njeno degradacijo pod vse ostale dejavnosti, ki jih opravljajo drugi zaporniki. In ki zato dobijo vsak dan reden izhod brez nepotrebnega administriranja. Prosim, da svojo funkcijo vzamete bolj resno ne glede na vaše politične opredelitve in poskrbite, da bo DZ lahko nemoteno deloval v polni sestavi.«

Milan Brglez je Janši namreč v odgovoru na prvo pismo zapisal, da je potreboval kar nekaj časa, da je razumel, kakšen je bil režim in protokol izhodov zaradi opravljanja poslanske funkcije do sedaj. Predlaga mu, naj nadaljuje z dosedanjo prakso, da pa je uprava zapora je tista, ki uporablja in s tem razlaga zakonske določbe, ki zadevajo izhode. Državni zbor po Brglezovih besedah v to ne sme posegati.

 

Dopisovanje objavljamo v celoti:

Prvo pismo Janeza Janše:

»V ponedeljek, 24.11.2014 sem na podlagi Odločbe Ustavnega sodišča, ki je zadržalo nezakonit odvzem mojega poslanskega mandata, Upravi ZPKZ Dob predložil vlogo za zagotavljanje minimalnih pogojev za opravljanje poslanske funkcije v skladu z Ustavo RS, Zakonom o poslancih in poslovnikom DZ. Priložil sem programa dela DZ za leti 2014 in 2015, iz katerih je jasno razvidno, kdaj in kakšne aktivnosti so načrtovane v DZ.

V torek, 25.11.2014 mi je bila na podlagi te vloge brez problemov izdana rutinska dovolilnica, kot jo npr. prejmejo tudi zaporniki, ki vsakodnevno iz zavoda odhajajo na delo v različna podjetja.

V sredo, 26.11.2014 pa so me obvestili, da ta praksa zame ne velja in da naj za vsak dan vnaprej opišem, kakšno bo moje poslansko delo tisti dan. To so mi sporočili tik pred predvidenim odhodom na sejo delovnega telesa DZ.

Takšna zahteva je absurdna in diskriminatorna ne samo glede na status poslanca, ampak tudi v primerjavi z ostalimi zaporniki, ki vsak dan odhajajo na delo brez takšnih vlog. Praktično je tudi nemogoče vnaprej predvideti vse aktivnosti, ki jih zahteva poslansko delo na določen dan. Poleg tega se noben državni organ nima nobene pravice vtikati v vsebinsko delo poslanca.

Predstavlja nesprejemljivo šikaniranje ter omalovaževanje poslanske funkcije, ki se jo degradira pod raven vseh drugih dejavnosti, katere opravljajo zaporniki.

Od predsednika Državnega zbora pričakujem, da bo nemudoma zagotovil spoštovanje ustave in zakona o poslancih. Odgovorne osebe v pristojnem državnem organu, ki odločajo o tej zadevi, so g. Lidija Pezdir Ristić, g. Bojan Majcen, g. Jože Podržaj in minister za pravosodje g. Goran Klemenčič.«

 

Odgovor Milana Brgleza:

Potreboval sem kar nekaj časa, da sem razumel, kakšen je bil režim in protokol Vaši izhodov zaradi opravljanje Vaše poslanske funkcije do sedaj. Uporabljen je bil institut namenskih izhodov (drugi zaporniki, ki imajo sklenjeno pogodbo med upravo zapora in delodajalcev, imajo redne in ne namenske izhode na tej podlagi), ki je ob Vaši konkretni prošnji z navedbo npr. "delo v poslanki skupini" zadovoljil upravo zapora, da ga je lahko uporabila. Glede na zbrana pojasnila, Vam lahko v tem konkretnem primeru le predlagam, da nadaljujete z dosedanjo prakso, saj je to Vaša pravica, ki je ne more uveljavljati nobeden namesto Vas (tudi kot predsednik DZ ne morem zahtevati, da se udeležite seje zbora ali drugih sestankov, temveč je to stvar Vaše odločitve). Uprava zapora je tista, ki uporablja in s tem razlaga zakonske določbe, ki se tičejo izhodov in DZ v to ne more posegati.

 

Drugo pismo Janeza Janše:

Spoštovani g. predsednik, prejšnja praksa izhodov je bila dogovorjena z upravo zaporov samo za čas, dokler ni bilo rednih sej in polnega tempa dela parlamenta. To je bilo odgovornim jasno povedano.

Od novembra, ko je bila prva redna seja, ko so bile urejene formalnosti za delo v poslanskih pisarnah, ko je DZ začel v polnem opravljati svoj mandat in ko se je vsaj na pol konstituirala vlada, sem zahteval redne izhode vsak dan od 8.30 do 20.30. To je popolnoma v skladu s hišnimi pravili ZKPZ Dob. Za podaljšane aktivnosti preko tega časa (npr večerna glasovanja), sodelovanje v delegacijah v tujini ali obveznosti poslanca preko vikenda so potrebne sprotne vloge in soglasja.

Na vlogo, ki sem jo oddal v ponedeljek in v kateri jasno piše, da je danes dan za seje delovnih teles, do tega trenutka nisem dobil nobenega pisnega odgovora, čeprav sem ga terjal, kar mi onemogočo vsako pravno varstvo.

Ne more se uprava namesto poslanca odločati, na katero sejo bo šel ali ne, koga bo nadomeščal, kakšne priprave in usklajevanja so pred njo potrebna niti tega ni mogoče natančno načrtovati glede na potek dela v DZ, kar sami veste. Poleg tega ima poslanec, ker je po Ustavi RS predstavnik vsega ljudstva, pravico opravljati svoje delo povsod po državi in tudi v tujini in ne le na sejah. Nihče mu tega ne sme npr. omejevati samo na Ljubljano.

Iz odgovora, ki ste ga poslali, izhaja, da pristajate na protiustavno omejevanje poslanske funkcije in na njeno degradacijo pod vse ostale dejavnosti, ki jih opravljajo drugi zaporniki. In ki zato dobijo vsak dan reden izhod brez nepotrebnega administriranja.

Prosim, da svojo funkcijo vzamete bolj resno ne glede na vaše politične opredelitve in poskrbite, da bo DZ lahko nemoteno deloval v polni sestavi.