Revija Reporter
Slovenija

Zakaj se Anže Logar ni podpisal pod zahtevo za prepoved ruske udeležbe na parlamentarni skupščini OVSE?

Igor Kršinar
2.622

14. feb. 2023 11:07 Osveženo: 11:14 / 14. 2. 2023

Deli na:

Anže Logar se ni podpisal pod zahtevo za prepoved vstopa ruskim poslancem na zasedanje parlamentarne skupščine OVSE na Dunaju.

Primož Lavre

Med dvajsetimi delegacijami, ki nasprotujejo ruski udeležbi na zasedanju parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), je tudi slovenska. Toda pod zahtevo se je podpisal le poslanec NSI Janez Žakelj, medtem ko Tine Novak (Svoboda) in Anže Logar (SDS) svojega podpisa nista prispevala.

Zasedanje parlamentarne skupščine OVSE na Dunaju bo potekalo prav v dneh, ko bo minila obletnica ruske agresije na Ukrajino, 23. in 24. februarja. Zaradi tega so delegati iz Poljske, Litve, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Francije, Gruzije, Islandije, Kanade, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Romunije, Slovaške, Slovenije, Švedske, Ukrajine in Združenega kraljestva pozvali avstrijsko vlado, naj ne izda vizumov za vstop ruskim poslancem, za katere veljajo mednarodne sankcije.

Ob tem so opozorili, da bi Rusija lahko srečanje izkoristila za »širjenje dezinformacij, lažnih novic in sovražnega govora«, udeležbo svojih poslancev pa bi lahko razumela kot posredno legitimizacijo in vrnitev k običajnem delovanju. Rusija bi lahko iz tega sklepala, da lahko doseže cilje z vojno v Ukrajini, ne da bi s tem tvegala izolacijo in mednarodne sankcije. Ob tem so še dodali, da sta Velika Britanija in Poljska lani kot organizatorki srečanj OVSE prepovedali udeležbo ruskih delegatov.

Ob tem je najbolj zanimivo, da med podpisanimi ni Logarja, ki je še pred kratkim očital zunanji ministrici Tanji Fajon, da vodi prorusko politiko, ker je na dnevih slovenske diplomacije izjavila, da mora biti Rusija del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi in da bo takoj, ko bo dosežen mir, treba obnoviti dialog z Rusijo.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je ob tem poudarilo, da je Avstrija, kjer imajo sedež OVSE in druge mednarodne organizacije, v skladu z mednarodnim pravom dolžna omogočiti vstop delegatov vseh sodelujočih držav OVSE in da sankcije EU za takšne primere predvidevajo izjemo od prepovedi vstopa v državo. Pritrdila ji je tudi parlamentarna skupščina OVSE in sporočila, da je Avstrija pravno zavezana, da izda vizume za vstop vsem delegacijam, torej tudi ruski in beloruski.

Slovensko delegacijo vodi poslanec Svobode Tine Novak, člana pa sta še Anže Logar (SDS) in Janez Žakelj (NSI). Slednji se je edini podpisal pod zahtevo za prepoved vstopa ruskim poslancem na zasedanje parlamentarne skupščine OVSE na Dunaju. Ob tem je najbolj zanimivo, da med podpisanimi ni Logarja, ki je še pred kratkim očital zunanji ministrici Tanji Fajon, da vodi prorusko politiko, ker je na dnevih slovenske diplomacije izjavila, da mora biti Rusija del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi in da bo takoj, ko bo dosežen mir, treba obnoviti dialog z Rusijo.