danny Dobra karma

Vedeževalec razkriva: to vas čaka do konca leta ...

profimedia-0573381735 Svet24.si

Se je David Beckham čez noč tako postaral?

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

stavka, medicinske sestre1 Svet24.si

Zaradi zamrznitve minimalne plače priprave na ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

jerica-zupan Njena.si

Slovenska voditeljica razkrila spol otroka

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo, ko so ...

Slovenija

Janša besni: "Sramota in kriminal," je tvitnil

Deli na:
Janša besni: "Sramota in kriminal," je tvitnil

Foto: Primož Lavre

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Ivan Pridigar je po informacijah spletnega portala 24ur zavrgel ovadbo preiskovalne komisije DZ, ki je leta 2018 ovadila bančnike NLB zaradi spornih poslov švicarske članice skupine NLB, s katerimi naj bi banko oškodovali za 400 milijonov evrov. Navedbe v ovadbi po mnenju tožilca niso bile potrjene.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, ki jo je vodil Anže Logar (SDS), je bančnike ovadila zaradi domnevno nepravilnega kreditiranja pri züriški družbi NLB Interfinanz oziroma zaradi nezakonitega poslovanja družbe na območjih Hrvaške, Srbije in Črne gore. Vendar po mnenju tožilca ti očitki niso konkretizirani, vložena kazenska ovadba pa da ne vsebuje nobenih podatkov, ki bi raven suma lahko dvignili na nivo razlogov za sum, kar je pogoj za dodatno zbiranje dokazov v skladu z zakonom o kazenskem postopku.

"Pri tem je treba izpostaviti, da očitki preiskovalne komisije v predmetni kazenski ovadbi niso z ničemer konkretizirani, niti iz dokumentacije, priložene končnemu in dodatnemu poročilu, ne izhaja, na kakšni podlagi je preiskovalna komisija zaključila, da naj bi očitana dejanja bila storjena v času od 1. januarja 1997 do 24. aprila 2015 ter zakaj naj bi zaradi poslovanja družbe NLB Interfinanz prišlo do oškodovanja družbe NLB v višini 400 milijonov evrov," je po poročanju portala zapisal tožilec.

Preiskovalna komisija DZ je zaradi škode, ki naj bi nastala NLB zaradi poslovanja NLB Interfinanz (ta je zdaj v likvidaciji), kazensko ovadila Alojza Jamnika, Boruta Staniča, Davida Benedeka, Gorazda Jančarja, Tomaža Lavriča, Mirana Vičiča ter neznane osebe v nadzornem svetu NLB. Ovadili so jih zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in nevestnega dela v službi.Tožilec je še zapisal, da so kljub nepopolnim navedbam v ovadbi iskali minimalne možnosti za nadaljevanje postopka. Zato so od NLB in NLB Interfinanz skušali dobiti podatke in dokaze, ki bi se nanašali na posle švicarske družbe, v katerih naj bi bila, po navedbah komisije, oškodovana NLB. Tožilstvo je tudi pri švicarskih pravosodnih organih poizvedovalo glede morebitnih kazenskih in predkazenskih postopkov zoper osumljence, zaradi dejanj na škodo NLB Interfinanz.

Vendar iz posredovanega odgovora NLB, kakor tudi iz dokumentacije, ki je priloga poročil preiskovalne komisije, po mnenju ne izhaja, da bi bila NLB z izpostavljenimi posli oškodovana.

Premier Janez Janša je v odzivu na to novico na Twitterju zapisal "sramota in kriminal". Tožilstvo po njegovem mnenju neposredno ščiti stomilijonske kraje, preganja pa razredne sovražnike in kurje tatove. "Vse te pokradene milijone pa odplačujemo vsi prek davkov in trošarin. Zato so plače in pokojnine nižje," je dodal.

Loading...