boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković, Vehovar in Gabrovec v boj za Kocijančičevo nasledstvo

Deli na:
Janković, Vehovar in Gabrovec v boj za Kocijančičevo nasledstvo

Foto: Bobo

Za naslednika Janeza Kocijančiča, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije vse od osamosvojitve države leta 1991, bodo danes kandidirali enainšestdesetletni Zoran Janković, enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec in dvainštiridesetletni Andraž Vehovar. Volilna skupščina OKS je sklicana v Ljubljani ob 15.30, ob 14. uri pa bo še redna skupščina.

Uradno so bili kandidati znani 19. novembra, ko je bilo tudi njihovo prvo soočenje, ki tedaj, pa tudi večinoma v nadaljevanju, ni postreglo z bistvenimi presenečenji. Največ jih je bilo pravzaprav prav v zadnjih dnevih kampanje, ko je bil zelo opazen prestop enega izmed podpredsedniških kandidatov. Med kandidati je kar nekaj razlik, ljubljanski župan Jankovič izstopa kot politik in gospodarstvenik, sedanji podpredsednik OKS Gabrovec kot dolgoletni športni funkcionar, poslovnež Vehovar pa po svoji sorazmerni mladosti glede na preostala kandidata, s tem tudi z nekoliko drugačno filozofijo, ter tudi kot nosilec srebrne olimpijske kolajne iz leta 1996.

Janković je kot zadnji tik pred rokom vstopil v volilno tekmo in kot zadnji 12. decembra predstavil seznam svojih kandidatov za podpredsednike, med katerimi sta tako Iztok Čop kot tudi Janez Sodržnik že bila na listi Bogdana Gabrovca. Pri Andražu Vehovarju, tretjem predsedniškem kandidatu, ni podvajanj, ga pa je Janković tudi javno vabil kot podpredsednika na svojo listo. Janez Sodržnik (Športna zveza Ljubljana), ki je prvi podpredsedniški kandidat na listah Jankovića in Gabrovca, je podporo izrekel ljubljanskemu županu, Čop (Veslaška zveza Slovenija) pa Gabrovcu. Sodržnik je bil sicer kar nekaj mesecev v volilnem štabu Gabrovca, ki je prvi najavil kandidaturo, ter nato iz tega tabora nedavno izstopil.

Poleg treh kandidatov za predsednika je tudi pet kandidatov za prvega podpredsednika, šest za drugega podpredsednika, za člane IO je 53 kandidatov, 10 za člane nadzornega odbora, devet pa za disciplinsko komisijo.

Predsednika OKS na skupščini bodo volili s tajnim glasovanjem, predsednik pa bo postal tisti, ki bo dobil relativno večino, to je absolutno večino volilnih glasov navzočih delegatov na skupščini. Če nihče izmed trojice ne bo prejel zadostnega števila glasov, se bo po istem postopku izvedel drugi krog, v katerega se bosta uvrstila kandidata z največ glasovi s prvega kroga. V primeru, da bo v prvem krogu več kandidatov dobilo enako število glasov, se bodo v drugi krog uvrstili tisti, ki bodo v prvem krogu zasedli prvo in drugo mesto po številu glasov.

V primeru, da tudi v krogu glasovanja, v katerem bodo izbirali med dvema kandidatoma, nihče ne bo prejel večine glasov prisotnih članov skupščine s pravico glasovanja, se bo ugotovilo, da predsednik ni bil izvoljen. V tem primeru bo skupščina izvolila vršilca dolžnosti predsednika, ki bo dolžan v roku treh mesecev sklicati izredno volilno skupščino, izvedli pa bodo nov kandidacijski postopek.