Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković v Ljubljani vendarle brez absolutne večine

Deli na:
Janković v Ljubljani vendarle brez absolutne večine

Foto: Bobo

Lokalne volitve so v Ljubljani zopet prinesle zmago dosedanjemu županu Zoranu Jankoviću in večino njegovi svetniški listi, ki pa v novem mandatu mestnega sveta ne bo več imela absolutne večine. Spreminja se tudi strankarska sestava mestnega sveta, v katerega prihajajo predstavniki SMC, SLS in koalicije ZL, poslavljata pa se LDS in Zeleni Slovenije.

Kot kažejo delni neuradni izidi lokalnih volitev, bo imela Lista Zorana Jankovića v ljubljanskem mestnem svetu 21 svetnikov in svetnic, kar je štiri manj kot v preteklem mandatu. Upoštevajoč, da bo Janković svoje svetniško mesto prepustil drugemu kandidatu oziroma kandidatki in brez upoštevanja morebitnih preferenčnih glasov, je videti, da bo 14 svetnikov istih kot v prejšnjem mandatu, sedem pa novih. Med njimi je tudi tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Druga največja svetniška skupina v ljubljanskem mestnem svetu, kot kaže, ostaja SDS s sedmimi svetniki in svetnicami. To pomeni, da bo imela stranka v novem mandatu dve svetniški mesti manj, štirim obstoječim pa se pridružujejo trije novi svetniki.


Po novem bodo v mestnem svetu tudi predstavniki SMC, ZL in SLS. Po delnih neuradnih izidih bo imela svetniška skupina SMC šest svetnikov in svetnic, ZL tri, SLS pa enega predstavnika. ZL bo brez upoštevanja morebitnih preferenčnih glasov predstavljala tudi županska kandidatka Nataša Sukič.

Za eno svetniško mesto se je okrepila svetniška skupina NSi, ki bo imela tri predstavnike, SD pa bo imela namesto dosedanjih štirih le še dva svetnika, med drugim tudi župansko kandidatko Ireno Kuntarič Hribar. DeSUS ostaja pri dveh svetniških mandatih, eden brez upoštevanja preferenčnih glasov pripada županski kandidatki Mariji Horvat.

Po delnih neuradnih izidih v ljubljanskem mestnem svetu v novem mandatu ne bo predstavnikov LDS, poslavlja pa se tudi dolgoletni mestni svetnik Miha Jazbinšek. Ta je sicer do sedaj zastopal Zelene Slovenije, na letošnje volitve pa se je podal kot kandidat Zelene koalicije. Njihova svetniška lista se je po delnih neuradnih izidih uvrstila za SLS z 142 glasovi razlike.