Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković se Mariboru ne bo opravičil za majico »Ich bin ein Mariborčan«

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković ocenjuje, da za opravičilo Mariborčanom ni nobenega razloga. "Žalostno je, da mariborski mestni svet s tako nesmiselnimi sklepi odkrito podpihuje nestrpnost in celo sovražnost med Ljubljano in Mariborom, medtem ko ljubljanski župan stalno poziva k medsebojnemu spoštovanju in sodelovanju," so sporočili iz Ljubljane.

Potem ko je mariborski mestni svet v sredo pozval Zorana Jankovića, naj se uradno opraviči, ker je na nedavni nogometni tekmi v Mariboru nosil majico z napisom "Ich bin ein Mariborčan", so v kabinetu ljubljanskega župana danes za STA pojasnili, da so omenjeno majico županu podarili mariborski poslanci Pozitivne Slovenije.

"Župan Mestne občine Ljubljana in predsednik stranke Pozitivna Slovenija jo je iz spoštovanja do njih in do vseh Mariborčanov, ki jih ti poslanci v državnem zboru predstavljajo, tudi oblekel. Nenazadnje je v svoji mladosti leto dni v Mariboru tudi bival," so zapisali v odzivu v Ljubljani.

Za opravičilo po njihovem mnenju ni nobenega razloga. "Medtem ko je mestni svet v Mariboru razpravljal in sprejel naveden sklep, je župan Zoran Janković s sodelavci na najlepši lokaciji v glavnem mestu gostil vodstvo in predstavnike projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, Mestne občine Maribor in vseh partnerskih mest v projektu," so še zapisali.


Poudarili so, da je ljubljanski župan omogočil, da se vodstvo zavoda Maribor 2012 skupaj z mariborskim podžupanom predstavi na novinarski konferenci na Ljubljanskem gradu ter jim ponovno ponudil roko sodelovanja pri izvedbi projekta EPK. Že vse od začetka se EPK predstavlja tudi v informacijski pisarni v središču Ljubljane, katere prostor je prav tako zagotovila Mestna občina Ljubljana na čelu z Zoranom Jankovićem.

"Ponujena roka ljubljanskega župana bo za uspešno sodelovanje dveh največjih mest žal premalo, če bodo posamezniki v mariborskem mestnem svetu zaradi kratkoročnega nabiranja političnih točk s podobnimi nesmiselnimi napadi obe mesti zmeraj znova razdvajali," so še zaključili.

Mariborski mestni svet je zahtevo za opravičilo potrdil ob zaključku sredine seje. Po besedah predlagatelja pobude, mestnega svetnika SNS Folka Puconje je nošenje takšne majice nespoštljivo glede na zgodovino Maribora, ki je pod nemško zasedbo utrpel hude posledice.

Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijolični napis "Nikoli Mariborčan".