Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković obljublja 10.000 novih delovnih mest

Deli na:
Janković obljublja 10.000 novih delovnih mest

Foto: Bobo

Volilni program PS temelji na velikih infrastrukturnih projektih, ustanavljanju lesnopredelovalnih podjetij in na reševanju podjetij v težavah ali v stečaju. Do konca naslednjega leta nameravajo odpreti 10.000 novih delovnih mest in zagotoviti triodstotno gospodarsko rast, je povedal predsednik PS Zoran Janković. PS se na volitve podaja samostojno.

Janković je po včerajšnji seji sveta stranke predstavil osnovne točke volilnega programa. Priznal je, da bo tistemu, ki bo vodil vlado v prihodnjem mandatu, izjemno težko. Če bodo imeli to priložnost v PS, Janković zagotavlja, da bodo do konca naslednjega leta odprli 10.000 novih delovnih mest in zagotovili triodstotno gospodarsko rast.

Gospodarska rast bi po besedah Jankovića temeljila na več projektih. Med velikimi državnimi projekti je naštel drugi tir železnic, tretjo razvojno os in razvojno os 3a. Janković napoveduje ustanavljanje lesnopredelovalnih podjetij na Kočevskem, razmišljajo pa tudi o podjetjih na Cerkniškem in v Bohinju. Ponovno nameravajo aktivirati podjetja v stečaju, med njimi Primorje, Cestno podjetje Maribor in Muro. Ne nameravajo pa dopustiti stečaja Cimosa.

Sredstva za projekte bi zagotovili iz proračuna, zato pa bo potrebna gospodarska rast, ki jo bodo zagotavljala nova delovna mesta. Ko bi zagnali velike infrastrukturne projekte in nova podjetja, bi se v državo vrnil optimizem, ta pa bi vplival na večjo potrošnjo. Prav tako je po besedah Jankovića zelo pomembno, da Slovenija počrpa vsa evropska sredstva.

Slaba banka ne bi smela biti "pogrebni zavod slovenskega gospodarstva", ampak mora sodelovati pri njegovi ozdravitvi. Janković hkrati napoveduje reformo javnega zdravstva in prizadevanje za poštene pokojnine.



Svet je razpravljal tudi o predlagani listi kandidatov na volitvah v DZ, a je Janković včeraj še ni predstavil. Po statutu stranke jih namreč potrjuje izvršni odbor stranke, ki bo zasedal v torek, nato pa bodo listo tudi vložili. Predstavili jo bodo predvidoma prihodnji teden.

Vodja poslanske skupine Jožef Kavtičnik je dodal, da na listi sodelujejo kandidati, ki si se že doslej izkazali s poštenim delom. Tudi na tej podlagi so oblikovali listo, ki bo lahko zagovarjala njihov program, pa čeprav je bilo pripravljenih kandidirati veliko ljudi, je povedal Kavtičnik.

Janković je ob tem komentiral vprašanja o morebitnih povezavah z drugimi strankami. Povedal je, da s koprskim županom Borisom Popovičem posebnega sporazuma o sodelovanju nista sklepala, upa pa, da bodo v PS dobili glasove tistih, ki koprskega župana sicer podpirajo. Tudi povezava z DS in LDS ne bo pisno potrjena, je pa Janković povedal, da so skupaj izbirali kandidate, ki bi lahko določenemu kraju prinesli dobrobit.

Napovedal je še, da sam na volitvah ne bo kandidiral. Če se bo po volitvah izkazalo, da bi stranka lahko predlagala kandidata za mandatarja, pa Janković upa, da bo predlagala njega.