Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova kot evropska komisarka? Janković s tem ne bi imel težav

Deli na:
Bratuškova kot evropska komisarka? Janković s tem ne bi imel težav

Foto: Bobo

Prvak PS Zoran Janković ne bi imel težav s tem, če bi vlada za evropsko komisarko predlagala nekdanjo vodjo PS in premierko, ki opravlja tekoče posle, Alenko Bratušek. Izjave nosilca liste PS Jožeta Mencingerja, da bi se v primeru izvolitve pridružil Evropski levici, pa se mu ne zdijo nenavadne. Sam sicer meni, da PS sodi k evropskim socialistom.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Janković, si želi, da bi Slovenijo v Evropski komisiji zastopala kompetentna oseba. "Mislim, da je to res tekoči posel vlade, in naj kar predlagajo evropskega komisarja, nimam nobenih težav s tem - tudi če bi predlagali Bratuškovo," je povedal.

Po njegovi oceni je sicer ključno tudi, katero področje bi bodoči komisar pokrival. "Treba bo najti nekoga, ki bo res lahko zamenjal Janeza Potočnika," je dodal.

Rok, do kdaj bodo morale države predlagati kandidata za komisarja, še ni določen, po pričakovanjih pa bo to treba storiti, preden bo v Sloveniji oblikovana nova vlada.



Zadnjih javnomnenjskih raziskav glede izida na evropskih volitvah Janković ni želel konkretneje komentirati. "Počakajmo na nedeljo, bomo videli," je dejal. O Mencingerju pa je povedal, da je nanj zelo ponosen in da je to oseba, ki je v Bruslju lahko pridobitev za Slovenijo.

Na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi nenavadno, da je Mencinger v nedavnem soočenju kandidatov za evropske poslance na TV Slovenija dejal, da bi se v primeru izvolitve pridružil Evropski levici, pa je Janković odgovoril z vprašanjem "Zakaj pa?". Ob tem je pojasnil, da sam sicer še vedno zagovarja stališče, da PS sodi k evropskim socialistom.

Svet PS se je januarja letos - takrat še pod vodstvom Bratuškove - večinsko odločil za priključitev k evropskim liberalcem. A Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) na nedavni konvenciji o članstvu PS ni odločalo, saj je stranka zaradi novih okoliščin v stranki in slovenskem političnem prostoru predlagala preložitev odločanja. Tako se zdaj pojavljajo ugibanja, ali bi PS ob vrnitvi Jankovića na čelo stranke utegnila spremeniti odločitev in se vendarle priključiti socialistom (PES).