Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković na kongresu PS: Danes ni dan, ko bi govoril o sebi in poročilu KPK

Deli na:
Janković na kongresu PS: Danes ni dan, ko bi govoril o sebi in poročilu KPK

Foto: Bobo

Temeljna listina Pozitivne Slovenije, ki jo obravnavajo na današnjem kongresu, je po besedah predsednika stranke Zorana Jankovića gradivo, ki ga Slovenija še ni imela. "Kaže pot, ki bo peljala Slovenijo iz apatije, strahu, pesimizma na pot uspeha, da bomo med vodilnimi evropskimi državami," meni. Dodal je, da danes ni dan, ko bi govoril o sebi.

Kot je pojasnil Janković v svojem nagovoru udeležencem kongresa, je danes dan, ko govorijo o usodi Slovenije in ljudeh v njej in ne dan, da bi govoril o sebi in poročilu Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja njegove kršitve zakonodaje.

Listina Slovenija 2020 je po njegovih besedah nadgradnja programa, s katerim je Pozitivna Slovenija zmagala na parlamentarnih volitvah v letu 2011. Ob tem je izpostavil dodatek v listini, ki je bil po njegovih besedah potreben, ker ta vlada vidi rešitev v tem, da vse razproda. Zato se Janković zavzema za oblikovanje zadružništva s slovenskim lastništvom, da nobeni vladi ne bo prišlo na misel, da lahko vse proda, saj bi bili tako na koncu hlapci na svoji zemlji.

Janković je sicer v svojem nagovoru spomnil tudi na obdobje, ko se je Slovenija osamosvajala, in različne dogodke iz 20-letne zgodovine. Poudaril je, da so v času osamosvajanja pomembno vlogo odigrali tudi direktorji nekaterih podjetij. Prvo obdobje predsedovanja vlade Janeza Janše med leti 2004 in 2008 je označil kot temne čase. Sicer je bilo takrat po njegovih besedah v Sloveniji obdobje evforije. Sam je bil na čelu Mercatorja in pravi, da so začeli gledati na nove trge. "Kako je bil svet odprt za pogumne!" se spominja Janković. A kot pravi, je prišel čas, ko je bil prodan pod mizo in odšel iz Mercatorja. Poudaril pa je, da ves čas zagovarja tudi geslo "Delu čast in oblast".

Prav tako je spomnil na svoje zagovarjanje spoštovanja različnosti in vrednot partizanskega boja, ki so po njegovih besedah "pokazale, kaj je tovarištvo, prijateljstvo, odgovornost, solidarnost, odrekanje".


Leto 2011, ko so bile razpisane predčasne parlamentarne volitve, pred katerimi je SDS napovedovala zmago, pa je bilo po Jankovićevih besedah famozno leto. Zgodili so se premiki, tudi pri njemu osebno, da bi zaščitili Slovenijo "pred idejami druge, tretje republike", je pojasnil. Pred omenjenimi volitvami so namreč ustanovili stranko PS, ki je nato tudi zmagala, a Janković ni postal mandatar in PS deluje v opoziciji.

Janković se je ob tem zahvalil poslancem svoje stranke za delo, ki ga opravljajo v državnem zboru. "Če ne bi bilo njih v parlamentu, bi se tej državi mnogo huje pisalo, črn scenarij bi bil že izpeljan," je prepričan.

Preteklo leto pa je označil kot "zelo mešano", kot leto veselja, uspehov, žalosti in joka. Poudaril je, da bilo nujno sprejeti pokojninsko reformo, kar je ocenil kot edini uspeh te vlade. Zavzel pa se je tudi za ohranitev javnega šolstva in javnega zdravstva.

V nadaljevanju kongresa udeleženci razpravljajo o omenjeni programski listini, v katero so med drugim zapisali, da ostajata osnova njihovega delovanja uspešen gospodarski razvoj in dobro upravljanje pravične države. Kot piše v programu, so potrebni pravičnejša prerazporeditev premoženja, ustvarjanje novih vrednosti, solidarnost, več soodločanja pri sprejemanju političnih odločitev in deljenju ustvarjene vrednosti ter zelena razvojna politika.

Janković je pred razpravo napovedal, da se bo po njej oglasil še enkrat.