palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković kontroverzno zaključil "nesmiselno" sejo o prometnem kaosu v Ljubljani

Deli na:
Janković kontroverzno zaključil "nesmiselno" sejo o prometnem kaosu v Ljubljani

Foto: Bobo

Ljubljanski mestni svet se je včeraj sestal na izredni seji, ki jo je na temo razbremenitve prometa v ljubljanski občini predlagalo 12 opozicijskih svetnikov. V središču je bil režim prometa na Slovenski cesti, med razpravo pa je mestni svet sejo na predlog svetnika LZJ Aleša Čerina končal, kar je takoj sprožilo burne odzive opozicije.

Prvopodpisani pobudnik za sklic izredne seje, vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager, je na seji opozoril, da je v centru Ljubljane prišlo do velike redukcije prometnih površin. Dodal je, da je šlo pri prenovi manjših ulic za kapilarne površine, Slovensko cesto, ki jo je označil za arterijo, pa so zaprli nenadoma. Pri tem se je izkazala potreba po odvodu prometnih tokov, teh zagotovil pa po besedah vodje svetniškega kluba SDS ni bilo.

Delno zaprtje Slovenske ceste je zato po mnenju opozicije povzročilo veliko obremenitev na drugih ljubljanskih cestah, gneča in zastoji pa povzročajo tudi gospodarsko škodo.

Brnič Jager je še pojasnil, da namen seje ni, da bi s prtom kazali na napake, izrazil pa je željo po iskanju rešitev, v kar bi se vključila stroka, ki je bila doslej po njegovem mnenju vseskozi zapostavljena.

Koalicijski svetniki so medtem na seji izpostavili, da je promet v Mestni občini Ljubljana (Mol) urejen dobro, kar je na novinarski konferenci pred izredno sejo dejal tudi župan Zoran Janković.

Svetnica Liste Zorana Jankovića (LZJ) in ljubljanska podžupanja Jelka Žekar je na seji izpostavila, da si je občina s prometno politiko res zadala ambiciozne cilje, je pa marsikaterega od njih že dosegla in celo presegla.

Dodala je, da jih do izpolnitve vseh čaka še nekaj let dela, njihova prizadevanja pa, kot je poudarila, prepoznajo tudi v tujini. V prid temu pričajo številne nagrade, ki je je dobil občina, samo na področju trajne mobilnosti je Ljubljana v zadnjih petih letih pobrala sedem mednarodnih nagrad in dve priznanji, je pojasnila Žekarjeva.

Svetnici NSi Mojca Kucler Dolinar in SDS Mojca Škrinjar sta se strinjali, da se je treba nagrad veseliti, vendar pa so te namenjeni posameznim projektom. Ti pa, kot je pojasnila Kucler Dolinarjeva, po umestitvi v celoten režim, očitno ne funkcionirajo, če se prebivalci pritožujejo nad zastoji pa mestu.

Po dobri uri in pol razprave je ljubljanski podžupan in vodja Svetniškega kluba LZJ Čerin predlagal, da se seja zaključi, saj opozicija, kot je dejal, ni povedala nič novega, obenem pa je poudaril, da bi lahko počakali vsaj, da se dela na Slovenski cesti končajo in nato presodijo, ali je prenova prinesla želene rezultate.

Kljub ugovorom opozicije, da Čerin v proceduralni predlog ne more vložiti pobude za zaključek seje, je mestni svet to potrdil s 25 glasovi za in 11 proti. Opozicija je Jankovića opozorila, da krši poslovnik, vendar je župan očitke zavrnil in nato na glasovanje dal še predlog opozicije, da sprejmejo predlog sklepov za oblikovanje strokovnih proračunskih podlag za ukrepe takojšnje razbremenitve prometa v centru mesta.

Sklep je mestni svet zavrnili, kljub opozorilom svetnika SDS Anžeta Logarja, da mestni svet sploh ne more glasovati o sklepih, če je Janković sejo zaključil.

Po koncu seje so se že oglasili v NSi, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da protestirajo proti zlorabi poslovniških določb s strani župana, saj je preprečil razpravo mnogim prijavljenim svetnikom.

NSi Ljubljana: Protestiramo proti zlorabi Poslovnika na današnji izredni seji Mestnega sveta MOL
 

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo od župana in odgovornih služb MOL pričakovali konkretne rešitve na kaotični prometni režim, ki je nastal z delnim zaprtjem Slovenske ceste. Na izredni seji smo poudarili, da si je župan od prvotnega projekta popolnega zaprtja Slovenske ceste že večkrat premislil.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je dejala: »Že od samega začetka stvari niso bile domišljene, na kar smo v NSi Ljubljana opozarjali župana, ker se je projekta lotil na napačen način, saj Slovenska cesta ni igrišče, kjer bi se lahko igrali ali eksperimentirali v nedogled. Zdajšnja ureditev Slovenske ceste ni ustrezna rešitev za pešce, kolesarje, slabovidne in gibalno ovirane. Velik izziv predstavlja tudi voznikom avtobusov, ki morajo voziti med pešci, kolesarji in drugimi udeleženci v prometu. Vložena sredstva, ki so bila vložena v obnovo, niso upravičila želenega cilja. V ljubljanski NSi želimo predvsem, da se vzpostavi normalno stanje v prometu za  vse tiste, ki se vozijo z avtobusi ali avtomobili, prav tako pa tudi za pešce in kolesarje. Zdaj pa smo korak dlje od rešitve, namesto, da bi bili bližje. V NSi Ljubljana še vedno poudarjamo, da je rešitev v  izgradnji sodobne mestne železnice, tramvajskih linij, ki so v evropskih mestih stalnica.«

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana protestiramo proti zlorabi poslovniških določb s strani župana, saj je na današnji izredni seji preprečil razpravo mnogim prijavljenim svetnikom.