Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janko Medja na zagovorju pred kolegi menedžerji

Deli na:
Janko Medja na zagovorju pred kolegi menedžerji

Foto: Bobo

Častno razsodišče Združenja Manager se je danes sestalo s predsednikom uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Jankom Medjo. Na podlagi predstavljenih pojasnil je ocenilo, da v primeru nedavnih preiskav v zvezi z domnevno zlorabo notranjih informacij pri poslih z delnicami Mercatorja ni prišlo do kršitev etičnega kodeksa združenja.

Današnji sestanek z Medjo je bila sklican na pobudo častnega razsodišča, vodstva združenja in Medje, in to s pozivom, da ta aktualni primer obravnava prednostno, saj imajo podane obtožbe proti članom, ki vodijo največje gospodarske družbe in so ob tem tudi nagrajenci Združenja Manager, pomemben vpliv na ugled menedžer poklica, so sporočili iz združenja.

Častno razsodišče je na podlagi v tem trenutku znanih dejstev in Medjevih pojasnil razsodilo, da ni mogoče ugotoviti odstopanj od načel kodeksa, ki menedžerjem narekuje profesionalno, etično ravnanje.

Prvi mož največje slovenske banke tako ostaja član združenja. Če pa bi se v nadaljnjih postopkih, ki jih vodijo preiskovalni in pravosodni organi, izkazalo, da so sumi, ki so bili podlaga za začetek predkazenskega postopka, vendarle utemeljeni, pa bo častno razsodišče takoj ukrepalo s ponovno presojo, napovedujejo v združenju.

Zloraba notranjih informacij ali sodelovanje pri tovrstni zlorabi, česar je osumljen prvi mož NLB, je namreč kaznivo dejanje in pomeni kršitev več načel etičnega kodeksa združenja.

Častno razsodišče je danes poleg tega še ocenilo, da ob vsem spoštovanju in podpori uradnim institucijam, ki preganjajo gospodarski kriminal, "ne more mimo vtisa, da je bil znotraj možnih ukrepov za preverjanje obtožb, podanih v anonimni prijavi, v konkretnem primeru uporabljen nesorazmerno močan, tako rekoč skrajen postopek".

Po mnenju združenja aktualni primer, če bodo sumi potrjeni, odpira vprašanje temeljite revizije korporativnega upravljanja in načina kadrovanja na najvišja mesta v gospodarskih družbah, še posebej tistih v državni lasti.



Po drugi strani pa se jim poraja pomislek o integriteti in zaščiti posameznika, ki je lahko izpostavljen organom pregona tudi na podlagi zlonamernega interesa.

"Četudi so anonimke lahko koristen vir za odkrivanje gospodarskega kriminala, so ravno tako lahko tudi način diskvalifikacije, ki izpostavi samo enega posameznika," je izpostavila izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc. "Na strani pravosodnih organov je, da so v takih primerih skrajno preudarni," opozarjajo v združenju.

Medji je združenje pred dvema letoma podelilo priznanje Mladi manager 2011. Kot je zatrdil predsednik združenja Dejan Turk, so ga podelili v dobri veri in doslej niso imeli razlogov, da bi v to odločitev podvomili.

"Zavedamo se, da je oseba, ki prevzame vodenje tako pomembne institucije, kot je NLB, podvržena številnim pritiskom, zahtevam in pričakovanjem, zato je visok oseben etični standard na tem mestu imperativ. Pričakujemo, da bo Janko Medja v uradnem postopku dokazal svojo nedolžnost in etičnost," je še komentiral Turk.

Združenje je sicer prejšnji teden v pismu direktorju Uprave kriminalistične policije Marjanu Fanku zapisalo, da morajo biti v konkretnem primeru strokovnost, učinkovitost in razumna dinamika preiskovalnih postopkov še posebej poudarjeni, saj gre za preiskavo, ki vpliva na delovanje največje finančne institucije v državi in ima zato širok gospodarski ter tudi politični odmev.

Ob tem spominjajo, da so v okviru svojih prizadevanj za uveljavitev poslovne etike že večkrat pozvali k učinkovitemu delovanju pravosodnih institucij in organov pregona pri preprečevanju in preganjanju gospodarskega kriminala. Z zavzemanjem za ničelno toleranco na področju gospodarskega kriminala tako podpirajo pravne postopke, ki v razumnem roku pripeljejo do obsodbe ali ugotovitve nedolžnosti.