Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Poklukar naj bi bil novi šef UKC Ljubljana

Deli na:
Janez Poklukar naj bi bil novi šef UKC Ljubljana

Janez Poklukar - Foto: POP TV

Svet UKC Ljubljana je za generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja, aktualnega direktorja jeseniške bolnišnice. Ta je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo z delom in pokažejo rezultate. Glede na odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra, ki mora za imenovanje vodstva še podati soglasje.

Člani sveta zavoda so o primernosti Poklukarja za novega prvega moža največje slovenske bolnišnice po včerajšnjih razgovorih s kandidati odločili soglasno. Prepričal jih je njegov program in izkušnje, je v izjavi za medije pojasnil predsednik sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jože Golobič.

Poklukar jih je prepričal tudi s svojimi izkušnjami. Splošna bolnišnica Jesenice je namreč kot prva zaključila finančno sanacijo in je po Golobičevih besedah zgled, ki ga velja aplicirati tudi na največjo bolnišnico.

Jeseniško bolnišnico bo Poklukar, ki jo je prevzel z 625.000 evri izgube, tako zapustil v zelenih številkah. Ravno v četrtek je vlada sprejela sklep o zaključku sanacije, ki je bila uvedena decembra 2017. Konec lanskega leta je bolnišnica izpolnila cilje in namene sanacije, poslovala je s 183.000 evri presežka prihodkov nad odhodki in poravnavala vse obveznosti.

Svet zavoda mora o svoji izbiri še uradno obvestiti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je službeno v tujini, so na ministrstvu pojasnili za STA. Golobič pričakuje, da bo Šabeder podal svoje soglasje v prihodnjih dneh.

V največji slovenski bolnišnici z več kot 8000 zaposlenimi so novo vodstvo iskali ravno zaradi odhoda Šabedra na čelo zdravstvenega resorja konec marca. Od takrat je UKC začasno vodil Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike. Žepič bo klinični center tako začasno še vedno vodil do konca meseca, ko bosta s Poklukarjem opravila primopredajo.

Štiridesetletni Poklukar, po izobrazbi zdravnik internist, bo s tem postal 15. človek na čelu UKC in osmi v zadnjih desetih letih.

Kot so pokazala pretekle izkušnje, vodenje kliničnega centra zagotovo ni lahka naloga. Tudi Poklukarja, ki bo jeseniško bolnišnico po petih letih, v Ljubljani čakajo številni izzivi. Klinični center je namreč ena od bolnišnic, ki lani niso dosegle zadanega cilja sanacije, izguba pa je ob koncu leta leta znašala 22,4 milijonov evrov. Gotovo ga bo zaposlovalo tudi krmarjenje med različnimi zahtevami zaposlenih in urejanje odnosov.

V Sindikatu kliničnega centra Ljubljana, kjer so z Jesenic o Poklukarjevem delu slišali pozitivne odzive, od novega vodstva pričakujejo, da bo ohranjalo javno zdravstvo in da bo UKC še naprej deloval na visoki ravni, je za STA dejal predsednik sindikata Vladimir Lazić. Prav tako po njegovih besedah pričakujejo, da bodo vsi zaposleni obravnavni enako ter da ne bo razlik med najnižjimi poklicnimi skupinami in nosilci zdravstvene dejavnosti.



Za Poklukarja, ki je vesel odločitve sveta zavoda, odločitev, da kandidira za direktorja UKC Ljubljana, ni bila lahka, a je v tem videl priložnost in izziv. Kot je dejal za STA, pet let vodi jeseniško bolnišnico, eno od 15 bolnišnic v sanaciji, kjer je bila ta bolj ali manj uspešno izvedena. V kandidaturi za UKC je tako videl priložnost in izziv, da poskusijo tudi v UKC Ljubljana narediti podobno zgodbo.

Že po svoji predstavitvi pred člani sveta pa je glede glavnih izzivov, ki ga čakajo kot direktorja UKC Ljubljana, povedal, "da je glavni potencial UKC njegov visoko usposobljen kader in da bo treba z zaposlenimi najprej najti ustrezne rešitve na nivoju procesov v enotah in med enotami". Vzpostaviti bo treba tudi ustrezen nadzor v vseh enotah in se zavzemati za večjo transparentnost poslovanja predvsem med samimi klinikami, je poudaril Poklukar.

Izpostavil pa je, da se bo kot direktor vsekakor naprej seznanil s perečimi problemi v UKC, med drugim tudi s področjem otroške srčne kirurgije, internistične prve pomoči in infekcijske klinike.

Kot je dejal, se vidi kot človeka, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali na UKC.

Izpostavil je tudi, da je ključnega pomena izboljšanje dialoga z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvom za zdravje za boljše sodelovanje ter dejanskim upoštevanjem kolektivnih pogodb na obeh straneh.

Na vprašanje, kako bi se kot direktor UKC lotil problema čakalnih vrst, je Poklukar odgovoril, da so čakalne vrste širši problem, ne samo Slovenije, pač pa cele Evrope. Računa pa na to, da bodo z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje, med drugim tudi na področju nagrajevanja zaposlenih, v UKC lahko dosegli večjo učinkovitost.

Na razpis za direktorja s polnim mandatom se je sicer prijavilo sedem kandidatov, med njimi jih je pet izpolnjevalo pogoje. Svet zavoda je tako poleg Poklukarja na razgovor povabil še nekdanjo predsednico zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan, nekdanjega župana Dobrepolje Janeza Pavlina, sekretarja v generalnem sekretariatu vlade Mihaela Babiča in doktorja znanosti s področja informatike Matjaža Bevka.

Povabilu so se odzvali vsi kandidati, je pa Pavlin na razgovoru sporočil, da odstopa od kandidature, saj ima že drugo službo, so za STA pojasnili v UKC.