nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Janez Janša ne bo nikogar ničesar prosil. Obsojen sem po krivici brez kakšnih koli dokazov.«

Deli na:
»Janez Janša ne bo nikogar ničesar prosil. Obsojen sem po krivici brez kakšnih koli dokazov.«

Foto: Bobo

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci, na kateri je SDS predstavila svoj predvolilni program, povedal, da imajo uradne informacije, da odločitev o njegovi ustavni pritožbi zoper sodbo v zadevi Patria, še ni sprejeta. Če bo moral v zapor, za odložitev izvršitve kazni ne namerava zaprositi.

Janša sicer izpostavlja, da je delo ustavnega sodišča takšno, da je bila odločitev ustavnih sodnikov lahko že sprejeta, zdaj pa se še oblikuje. "Vendar ne uradno, ne neuradno z nobeno odločitvijo nisem seznanjen," je dejal.

Zato pa Janša - kot pravi - ve, da se je "od tistega trenutka, ko je nekdo obiskal predsednico vlade v odstopu in ji naročil, naj skliče kongres stranke, na katerem je nato izgubila", nekdo odločil za predčasne volitve. Za volitve se je po Janševih besedah ta nekdo odločil potem, ko je verjetno preštel sile v svoji najmočnejši enoti. "In jaz s tem nimam nobenih iluzij," je dodal.

Ponovil je, da bo za razveljavitev sodbe v zadevi Patria ubral vse sodne poti, ki so na razpolago, ne bo pa vložil prošnje za odlog poziva na prestajanje kazni. "Janez Janša ne bo nikogar ničesar prosil. Obsojen sem po krivici brez kakšnih koli dokazov. Na vašem mestu bi se vprašal, kdaj se vi lahko znajdete v takšnem položaju," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo zaprosil za omenjeni odlog. Sicer pa je prepričan, da se skuša SDS z zadevo Patria izločiti iz predvolilne tekme.

Po poročanju Reporterja naj bi namreč ustavno sodišče "po neuradnih, a zanesljivih informacijah" odločilo, da Janševo ustavno pritožbo na sodbo v zadevi Patria zavrže, ker še niso izkoriščena vsa pravna sredstva.

Za to, da se Janševa pritožba zavrže, naj bi glasovalo šest od devetih ustavnih sodnikov in sodnic, medtem ko naj bi trije do ponedeljka napisali ločena mnenja. Odločitev pa po poročanju nekaterih medijev še ni nujno dokončna, saj lahko do odprave odločitve vsak od ustavnih sodnikov zahteva ponovno odločanje o zadevi na seji ustavnega sodišča.

SDS v volilnem programu obljublja konkretne ukrepe

SDS je predstavila volilni program, v katerem se po besedah Janeza Janše zavzemajo za večjo gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta. Program med drugim predvideva 50 evrov višjo plačo za vse, ki zaslužijo do 1000 evrov, in letno razbremenitev družin za 200 evrov na otroka. Nižanja pokojnin ne bo, prav tako ne nepremičninskega davka.

Kot je na predstavitvi programa povedal predsednik SDS Janša, je strokovni svet stranke program pripravljal dve leti, gre pa za alternativni program, ki ga je stranka predstavila marca.

50 evrov višjo plačo tistih, ki zaslužijo do 1000 evrov, namerava stranka doseči s spremembo dohodnine.

Po programu bodo vsi, ki bodo uspešno zaključili šolanje, avtomatično pridobili pravico do plačanega oziroma štipendiranega pripravništva v višini 300 evrov na mesec, s čimer bi omilili t. i. odliv možganov v tujino.

Vsi učenci od 3. razreda osnovne šole in vsi dijaki bodo, kot obljublja SDS, dobili v brezplačno uporabo tablične računalnike, delovni zvezki ne bodo več obvezni. Družinske proračune nameravajo razbremeniti tudi z znižanjem rtv-naročnine za tretjino.

Poleg tega, da se pokojnine ne bodo znižale, SDS upokojencem obljublja možnost nakupa vozovnic za medkrajevni potniški promet pod enakimi pogoji, kot jih imajo dijaki in študenti. Obljubljajo tudi odpravo prekomerne obdavčitve za dnevne migrante, ki delajo v tujini, ter ukinitev prevoznic.

Sredstva od prodaje državnega premoženja namerava SDS po besedah Janše uporabiti za zmanjšanje javnega dolga in razbremenitev podjetij. Sredstva, ki jih bo zbrala slaba banka, pa bodo po njeni ukinitvi namenili davkoplačevalcem. Razpisati nameravajo tudi mednarodno koncesijo za upravljanje z avtocestami, z njimi pa graditi nove avtocestne odseke. Odpraviti nameravajo tudi vse neupravičene privilegije.

Del sredstev nameravajo pridobiti z racionalizacijo delovanja države, hkrati načrtujejo okrepiti podhranjeni storitveni del javnega sektorja v zdravstvu in socialnem varstvu. Z vpeljavo neposredne odgovornosti nameravajo racionalizirati tudi javna naročila.

Na področju gospodarstva po besedah Andreja Vizjaka stranka načrtuje davčno razbremenitev podjetij in zmanjševanje birokratskih postopkov, novih davkov ne načrtujejo. Po besedah Andreja Širclja nameravajo zmanjšati tudi javni dolg.

Nova prazna stanovanja, ki ne najdejo kupcev, namerava stranka, če bo prevzela vodenje države, zapolniti z oddajo v najem z možnostjo postopnega odkupa, pri čemer bi se plačane najemnine štele kot del kupnine, na področju šolstva pa želijo olajšati ustanavljanje visokošolskih zavodov.

Prenoviti nameravajo zakon o RTVS in sprejeti ukrepe za bolj uravnotežen medijski prostor, na področju sodstva pa določiti skrajne roke, do katerih mora biti zaključen postopek. Ustanoviti nameravajo tudi finančno policijo.

Po besedah Janše program pove, kje SDS vidi glavne težave, s katerimi se sooča država, hkrati pa daje odgovore o tem, kako jih rešiti. Poleg tega breme reševanja krize prerazporeja bolj pravično.