Revija Reporter
Slovenija

Janez Janša molči na vprašanje, ali je dal Andreju Marčiču dovoljenje, da na jahti fotografira njega, Urško in otroka

Nenad Glücks
6.290

30. sep. 2021 6:00 Osveženo: 6:57 / 30. 9. 2021

Deli na:

Skupen izlet po Jadranu na Marčičevi jahti leta 2016. Na fotografiji Dimnik in Janša.

Pop TV

Medtem ko odvetnica Nataša Pirc Musar, pravna zastopnica razvpitega dobavitelja v zdravstvu Andreja Marčiča, od medijev (tudi od Reporterja) zahteva odstranitev fotografij Janeza Janše in Boža Dimnika (lobista) posnetih na Marčičevi jahti, se postavlja pravo vprašanje: ali je Marčič za fotografiranje Janše in njegove družine na svoji jahti sploh imel njihovo dovoljenje.

Marčič se pri zahtevi za odstranitev fotografij sklicuje na svoje avtorske pravice, češ da on kot avtor ni dal nobenemu dovoljenje za objavo fotografij. Kako so prišle v javnost, ne bomo špekulirali. Toda dejansko gre za to, da, kot kaže, on sam ni imel dovoljenja od ljudi na fotografijah za fotografiranje.

Na nobeni od slik namreč nihče ne gleda v objektiv, videti je, da sploh ne vedo za fotografiranje. Na nekaterih sta s hrbta slikana tudi Janševa žena Urška Bačovnik Janša in (kot kaže) njun otrok. Slednji je celo gol.

Predsednika vlade smo vprašali, ali je sploh vedel, da jih Marčič fotografira. Če ni: ali bo zoper njega ukrepal in kako? Janša ni odgovoril.

Če za fotografiranje Marčič res ni imel dovoljenja, pač pa je posnetke delal prikrito, gre za hud poseg v zasebnost. Vprašanje je tudi, kaj je bil namen tega fotografiranja. Morda, da bi se v izbranih krogih hvalil s tem, koga je gostil na jahti?