Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jakič priznava, da je preiskava zaradi Stožic udarec za njegove politične ambicije

Deli na:
Jakič priznava, da je preiskava zaradi Stožic udarec za njegove politične ambicije

Foto: Bobo

Obrambni minister Roman Jakič je v pogovoru za Večer priznal, da ga predkazenski postopek, v katerem se je znašel zaradi suma zlorabe položaja, najbolj boli. S tem se pod vprašaj postavlja njegova nadaljnja politična kariera, ob čemer pojasnjuje, da ga je postopek oddaljil njegove ambicije, ki jih je imel v Evropi na področju zunanje politike.

Jakič si želi, da bi se zadeve v zvezi z očitki suma zlorabe položaja v času, ko je vodil zavod Tivoli, čim prej razpletle. V primeru pravnomočne obtožnice je sicer že napovedal odstop s funkcije ministra.

"Nočem, da bi se vedno, ko bi se pojavil v javnosti, zapisal neprijeten napovedni stavek, ki bi opisal vse moje domnevne grehe," je dejal za Večer. Tako Jakič priznava, da je ta predkazenski postopek tudi oddaljil njegove ambicije na evropskem političnem parketu. Neuradno se ga je omenjalo kot favorita za nosilca liste PS na volitvah v Evropski parlament.

Jakič si želi, da bi se evropski komisar Janez Potočnik odločil za sodelovanje kot nosilec liste PS na volitvah. Da si PS to želi, so mediji že poročali. A se Potočnik po Jakičevih besedah morda ni želel natančno opredeljevati, dokler ni vedel, ali se bo PS vključila med evropske liberalce ali socialiste.



Odločitve PS, da se pridruži evropskim liberalcem, po njegovem mnenju ne gre personalizirati. S tem je odgovoril tudi na vprašanje, ali je ta odločitev PS slovo od njenega prvega predsednika Zorana Jankovića. Janković po Jakičevem mnenju ve, da je treba na prvo mesto postavljati državljane, ne pa osebni interes. Med drugim s tem odgovarja na vprašanje, ali Janković s težnjo, da prevzame PS, ogroža obstoj stranke in koalicije. "Ne vem, kdaj ga je javnost slišala kaj takega reči," je dejal.

Minister za obrambo je spregovoril tudi o socialni stiski vojakov. Spomnil je, da je stiska v celotni javni upravi. V analizi, ki jo je naredil generalštab Slovenske vojske o socialnem položaju vojakov, so izpostavili tri zadeve, najprej znižanje plač zaradi varčevalnega svežnja. Jakič upa, da bodo gospodarske razmere kmalu prinesle drugačno sliko. Na slabši položaj vpliva tudi znižanje stroškov prevoza na delo, pri čemer pa je pomembno, da so zaradi varčevanja premestili vojake na delovna mesta bliže domu. Racionalizacijo so izvedli tudi na račun nadurnega dela.

Jakič je sicer zadovoljen, da Slovenska vojska skupaj z Natom končuje misijo v Afganistanu. Po njegovih besedah še ni stekla razprava, ali nameravamo v obdobju po odhodu sil ISAF sodelovati. Če bo odločitev za sodelovanje, si predvsem želi, da bi delovali humanitarno in da bi šli tja slovenski zdravniki, šolski delavci...