ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izsiljevalska tolpa iz okolice Maribora je s posnetki varnostnih kamer žrtev izsiljevala za 30.000 evrov

Deli na:
Izsiljevalska tolpa iz okolice Maribora je s posnetki varnostnih kamer žrtev izsiljevala za 30.000 evrov

Fotografija je simbolična. - Foto: arhiv Svet24

Mariborski kriminalisti so razkrinkali trojico mladostnikov, ki so s pomočjo posnetkov varnostnih kamer v stanovanju izsiljevali lastnika tega stanovanja. Policija ob tem poziva javnost k ustrezni zaščiti takšnih naprav oziroma posnetkov. "Kaj hitro se lahko zgodi, da boste posnetke našli na spletu," izpostavljajo na policiji.

O izsiljevanju je policijo obvestila žrtev pred tednom dni. "Oškodovanec je povedal, da je v poštni nabiralnik prejel pismo, v katerem mu je takrat še neznani storilec zagrozil, da bo o njem razkril določena dejstva, ki bodo škodovala njegovemu dobremu imenu in časti. Ponudil mu je, da tega ne bo storil, v kolikor mu v zameno izroči 30.000 evrov," je v predstavitvi podrobnosti preiskave tega kaznivega dejanja danes povedal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor Miran Šadl.

Kriminalisti so na dogovorjenem kraju predaje tega denarja prijeli domnevnega izsiljevalca. Po besedah Šadla gre za 21-letnega slovenskega državljana iz okolice Maribora.

V nadaljnji preiskavi se je izkazalo, da sta osumljenemu pri dejanju pomagala 22-letni in 24-letni slovenski državljan, prav tako iz okolice Maribora. Vse tri so policisti pridržali, a so jih kasneje ponovno izpustili na prostost, saj po ocenah tožilstva ni razloga za nadaljnje pridržanje. Bodo pa zoper njih podali kazenske ovadbe.

Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema v stanovanjski hiši oškodovanca. Prav s temi posnetki so nato grozili oškodovancu.

Policija ob tem opozarja uporabnike video nadzornih sistemov, naj bodo previdni pri vgrajevanju teh sistemov v zasebna stanovanja. Pozorni morajo biti na varnostne nastavitve, predvsem na spremembo osnovnih nastavitev za dostop do usmerjevalnikov, kjer naj nastavijo zahtevnost gesla v smislu kombinacije velikih in malih črk, številk in znakov.



Še posebej naj bodo previdni pri vgradnji kamer, ki so povezana prek brezžične povezave. Nekateri video nadzorni sistemi, ki so povezani v mrežo, pošiljajo signal tudi na zunanje strežnike oz. storitve v oblaku, kar je po ocenah policije priporočljivo preveriti in onemogočiti, predvsem ko gre za video nadzor zasebnih prostorov oz. stanovanj.

Zoper omejeno trojico bodo policisti po napovedih podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje izsiljevanja, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora. Po zaenkrat znanih podatkih je sicer bil oškodovani njihova prva žrtev, nobeden od trojice osumljenih v preteklosti tudi še ni bil obravnavan zaradi kakšnih kaznivih dejanj.

Sporne posnetke je pridobil nekdo četrti, oni so jih samo uporabili za izsiljevanje. "Nekdo drug je to pridobil in objavil na strani s takšnimi vsebinami," je pojasnil Šadl. Dodal je, da oškodovanec ni javna osebnost, "vseeno pa bi to, kar je na videoposnetkih, lahko škodovalo njegovemu dobremu imenu in časti".

Pri 22-letnem osumljencu so policisti med hišno preiskavo našli tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane snovi v športu. Zato bodo zoper njega po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podali še kazensko ovadbo za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ali nedovoljenimi snovmi v športu, za kar je zagrožena kazen od enega do deset let zapora.

Pri tem osumljencu so prav tako našli topovski udar M81, ki spada med prepovedano orožje. Zato ga čaka še kazenska ovadba zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, za kar je zagrožena kazen od šest mesecev do pet let zapora.