Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izrečena bo sodba 15 "balkanskim bojevnikom"

Deli na:
Izrečena bo sodba 15 "balkanskim bojevnikom"

Dragan Tošić, prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik. - Foto: Arhiv Svet24

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo danes izrek sodbe v ponovljenem sojenju 15 obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo za obdolžene, ki jim očita neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili ter sodelovanje v mednarodni hudodelski združbi, ki naj bi jo vodil t. i. balkanski narko kralj Darko Šarić, zahteva skoraj 125 let zaporne kazni.

V prvem sojenju je po izločitvi dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji, na prostost odkorakala večina takrat 17 obtoženih. Po spletu pravnih okoliščin je obdolženih tokrat le še 15.

V prvem sojenju so oprostitvi večine sledile pritožbe tako obrambe kot Specializiranega državnega tožilstva. Višji sodniki so četverici obsojenih zaporne kazni močno zvišali, oprostilni del sodbe pa razveljavili.

Kazenski spis je romal nazaj na prvo stopnjo, kjer ga je v obravnavo dobila sodnica specializiranega oddelka sodišča Andreja Sedej Grčar. Da se tudi tokratni postopek ne bo končal z izrekom sodbe na prvi stopnji, je jasno že zdaj. Zagovorniki so namreč tudi med zaključnimi besedami večkrat izpostavili možnost pritožb na sodbo.

Tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin najvišje kazni predlagata za Dragana Tošića, Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Miralema in Mirzeta Lucevića ter Petra Khermayerja, na eni zadnjih obravnav sta zanje predlagali tudi pripor ter se pri tem sklicevali na njihovo begosumnost.

O predlogu za pripor bo danes sodni senat odločal v primeru, da bodo našteti spoznani za krive.

Zagovorniki obdolženih vztrajajo, da so njihovi klienti nedolžni, v zaključnih besedah so vsi predlagali oprostilne sodbe, saj da tožilki v obtožnici nista navedli konkretnih dokazov, s katerimi bi podprli svoje očitke na račun obdolženih.