Revija Reporter
Svet

Migranti so ubrali novo pot skozi Bosno, po kateri mafija tihotapi tudi orožje in mamila (VIDEO)

Reporter

28. mar. 2018 14:34 Osveženo: 14:41 / 28. 3. 2018

Deli na:

Štiri leta po izbruhu migrantske krize migranti na balkanski poti potujejo po novi smeri skozi Bosno in Hercegovino.

Čeprav je bila migrantska pot čez Balkan v glavnem zaprta marca 2016, so po njej še vedno kapljale manjše skupine migrantov, ki pa so se v glavnem izogibale gorati Bosni in Hercegovini. Bolj jim je ustrezala pot po ravninah in dolinah Srbije in nato izmikanje hrvaškim in madžarskim policistom pri vstopu v Evropsko unijo.

V zadnjem času pa je vse bolj priljubljena pot iz Grčije preko Albanije, Črne gore in Bosne in Hercegovine, ki je zelo podobna tisti, ki jo uporabljajo tihotapci orožja in mamil. Vzporedno so se na teh poteh vzpostavila omrežja za tihotapljenje ljudi, ugotavljajo v Bruslju.

Decembra so slovenski policisti na Gruškovju prijeli državljana BiH Ibra Muratovića, ki je hotel na avtobusu iz Bosne na Švedsko pretihotapiti 36 ročnih bomb, sedem pištol, tri polavtomatske puške, mitraljez M 60 in še nekaj kosov orožja. Muratović, po rodu Rom, je trenutno v priporu, brani pa se, da mu je prtljago z orožjem tik pred odhodom iz Banja Luke podtaknil njegov rojak.

Sirski migrant Ahmed Wessam je za agencijo SFP v Sarajevu opisal svojo pot z Bližnjega vzhoda. Osemsto evrov ga je stala pot iz Turčije v Grčijo, tisoč evrov je plačal za transport iz Grčije v Albanijo in tako naprej. Bosanske oblasti so od začetka leta odkrile že 700 migrantov, ki so nezakonito vstopili v državo, še 800 pa jih je bilo ustavljenih na meji. Večinoma gre za državljane Sirije, Libije in Afganistana.

Konec zime in mraza bi lahko na pot pognal dodatne množice migrantov, se bojijo oblasti v BiH, ki nimajo kapacitet za sprejem in oskrbo več tisoč ljudi, ki bi lahko tako obtičali v Bosni.  

Ponovitve krize iz leta 2015 naj se sicer ne bi bilo treba bati, pravi vodja organizacije Zdravniki brez meja na Balkanu Stephane Moissaing, a bosanske oblasti se morajo vseeno pripraviti na povečan priliv migrantov, za katere ima BiH trenutno urejen le en center za azilante, ki sprejme komaj 154 ljudi.

Na ozemlju med Grčijo in Bosno je trenutno med 45.000 in 50.000 migrantov in mnogi se bodo v EU poskušali prebiti preko Bosne in Hercegovine. Za nadzor 1000 kilometrov dolge meje s Hrvaško ima BiH pripravljenih le 2000 mejnih policistov.

Po besedah prostovoljcev, s katerimi se je pogovarjala AFP, naj bi bilo število migrantov v BiH vsaj enkrat večje od uradnih številk.