zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izjava ZNP v zvezi z navedbami Islamske skupnosti o reviji Reporter

Deli na:
Izjava ZNP v zvezi z navedbami Islamske skupnosti o reviji Reporter

Foto: Islamska skupnost

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zavrača pritiske Islamske skupnosti v Sloveniji nad slovenskimi mediji in novinarji, ki kritično pišejo o šeriatskemu pravu in financiranju gradnje džamije v Ljubljani - Hkrati tudi zavračamo žaljenje verskih čustev s strani kogarkoli, kot se je to zgodilo včeraj.

Islamska skupnost s svojo izjavo izreka neke vrsto fatve nad revijo Reporter, ker zaradi spornega financiranja kritično piše o gradnji džamije v Ljubljane. Tednik Reporter je zavezan demokraciji in svobodi, zlasti svobodi govora. Novinarjem ustava zagotavlja pravico svobodno razmišljati in o tem pisati. Nesprejemljivo je, da se kdo spotika ob novinarja, ki ima pomisleke in vprašanja, če gradnjo mošeje v Sloveniji financira tuja država, v kateri vlada šeriatsko pravo. Nesprejemljivo je, da bi novinar ne smel pisati o tem, da so nekatere mošeje na zahodu zgrajene z denarjem šeriatskih vladavin, zahodne vlade zaprle zaradi nevarnosti terorizma; ali o tem, kako nekatere zahodne države zaradi terorizma prepovedujejo tuje investicije v gradnjo mošej.

V Sloveniji imamo po ustavi zagotovljeno svobodo tiska, ta svoboda ni omejena niti, kadar gre za poročanje o delovanju verskih skupnosti. Če ne bi bilo tako, potem mediji ne bi mogli kritično pisati tudi o delovanju Katoliške cerkve. Nikoli se še ni zgodilo, da bi Cerkev ali kateri od katoliških dostojanstvenikov pozival k razpravi o pisanju Mladine, Dnevnika ali Dela, ker pogostokrat kritično, nemalokrat tudi žaljivo poročajo o delovanju te verske skupnosti in njenih dostojanstvenikih. Prav tako Katoliška cerkev ni krivde za žaljive grafite na cerkvah naprtila medijem, ki o njej kritično poročajo.

Če pa je namen islamske skupnosti omejevanje medijske svobode ali prikrite (odkrite) grožnje z obračunom nad novinarji, ki bi si drznili kritično poročati o njihovih ravnanjih, potem pa je nujno, da ukrepa policija in zavaruje varnost ljudi in z ustavo zajamčene človekove pravice in svoboščine. Obsojamo vsako obliko verske nestrpnosti v obe smeri in se zavzemamo za svobodo govora, da tudi tisti, s katerimi se ne strinjamo, svobodno povedo svoje mnenje.

Upravni odbor ZNP