20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znano bo, kdaj bodo posvetovalni referendumi

Deli na:
Znano bo, kdaj bodo posvetovalni referendumi

Glasovanje na referendumu o zakonu o vodah - Foto: Bobo

Danes se bo začelo dvodnevno izredno zasedanje DZ, na katerem bodo poslanci med drugim odločali o datumu posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje. Obravnavali bodo tudi opozicijske referendumske predloge.

Sejo, ki se bo začela danes in po potrebi nadaljevala jutri, bodo poslanci začeli s predlogom priporočil vladi za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije, ki jih je v parlamentarni postopek vložila SDS. Nadaljevali pa s predlogom odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027.

Sledila bo določitev datuma treh posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju, predelovanju in posedovanju konoplje v medicinske namene ter za omejeno osebno rabo.


Datum izvedbe teh treh posvetovalnih referendumov ni koalicijsko usklajen. Svoboda namreč vztraja pri izvedbi na dan evropskih volitev, 9. junija, med drugim tudi zato, ker računajo, da bodo s tem na volišča privabili več ljudi. V SD in opoziciji pa temu nasprotujejo, saj da bodo teme referendumov zasenčile evropske teme.

Skupaj bo DZ sicer obravnaval šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma. Poleg omenjenih bodo poslanci obravnavali še predloge za razpis posvetovalnih referendumov o nastanitvah migrantov, o zaupanju v vlado in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Vse tri je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS.

Na dnevni red seje sta po skrajšanem postopku uvrščena še predlog zakona o dopolnitvi zakona o lokalni samoupravi ter predlog zakona o spremembah zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.