zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Italija na mejo s Slovenijo napotila več deset vojakov

Deli na:
Italija na mejo s Slovenijo napotila več deset vojakov

Foto: Reuters

Italija je v Furlaniji-Julijski krajini okrepila mejni nadzor. S tem tednom je namreč na območje Tržaške in Goriške pokrajine na meji s Slovenijo napotila 55 vojakov, ki bodo izvajali okrepljen nadzor. Ukrep je namenjen krepitvi boja proti tihotapljenju in terorističnim grožnjam, je včeraj sporočila tržaška prefektinja Francesca Adelaide Garufi.

Še 35 vojakov bo nadzorovalo območje Vidma, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila Garufijeva. Vojaki ne bodo neposredno nadzorovali meje, temveč bodo patruljirali na celotnem mejnem območju, kar naj bi pomagalo predvsem v boju proti terorizmu in tihotapcem.

Tujce, ki niso iz držav članic EU, bodo strogo preverjali, nadzor pa bo okrepljen tudi v tržaškem pristanišču, je pojasnila Garufijeva in ob tem pohvalila dobro sodelovanje z avstrijsko in slovensko policijo. Pri nadzoru mejnih območij bodo uporabili enote, sestavljene iz italijanskih vojakov in policistov.

Slovensko zunanje ministrstvo je sicer včeraj sporočilo, da italijanske oblasti Slovenije niso obvestile o kakršnih koli posebnih aktivnostih ali ukrepih na meji med državama. Ob tem so na MZZ dodali, da je slovensko veleposlaništvo v Rimu v rednem stiku z italijanskim zunanjim ministrstvom.

Zunanji minister Karl Erjavec je nato v Bruslju na vprašanje, ali se mu zdi poteza Italije potrebna, odgovoril, da je odločitev po njegovih informacijah padla zlasti zato, ker se želi Italija zaščititi pred kakšnimi nepredvidenimi dogodki, kot so razne teroristične aktivnosti.

"Vemo, da Italija v preteklosti ni bila imuna na take dogodke. To kaže pač na to, da je treba posebno pozornost nameniti varnosti," je menil Erjavec po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Na vprašanje, ali ima kakšne indice, da preko Slovenije v Italijo prihajajo nevarni ljudje, pa je minister odgovoril, da vemo, da je Slovenija tranzitna država, da so povezave med kriminalom in terorizmom, da tudi preko Slovenije kot tranzitne države poteka trgovina z orožjem, ljudmi in mamili. "To kaže na to, da je treba biti buden," je izpostavil.

Slovenski minister je v Bruslju v razpravi o boju proti terorizmu sicer med drugim izpostavil pomen ustreznega obveščanja javnosti, zlasti z ustreznim komuniciranjem o potrebi po nekaterih varnostnih ukrepih.

Med temi je izpostavil zaostrovanje varnostnih ukrepov na letališčih in tudi napotitev italijanskih vojakov na mejno območje s Slovenijo, ki se je po njegovih besedah primarno zgodilo zaradi tega, da bolje nadzorujejo morebitne teroristične nevarnosti.

Po Erjavčevem mnenju bo treba več prizadevanj posvetiti komuniciranju z javnostjo, saj vidimo doma v Sloveniji, kakšne so razprave o tehničnih ovirah. Pri tem je tudi znova dodal, da nič ne kaže na to, da bi migracijski val popuščal.